Hlavní obsah

Výběr Salonu (severské thrillery): Helgason, Petterson a Larssonová

Právo, SALON

Mrazivé vraždy v mrazu a na tři způsoby

Článek

Hallgrímur Helgason

Hallgrímur Helgason 10 rad nájemného vraha, jak vyčistit kvartýr

Hallgrímur Helgason 10 rad nájemného vraha, jak vyčistit kvartýr Přeložil Martin Brát.

Plus

Když jste profesionální zabiják, který se pro vraždu agenta FBI ocitá na útěku, nemůže se vám stát nic horšího, než že si v převleku za kněze sednete do letadla na Island. Proč? O tom by vám rád vyprávěl Tomislav Bokšić. O tom, jak tahle zvláštní země plná ledu zchladila jeho horkou chorvatskou krev, jak se jeho černá duše stala životní výzvou pro skupinu zanícených duchovních z Reykjavíku i kterak nájemnému vrahovi dovede převrátit svět jedna nepořádná blondýna se špinavým kvartýrem… Islandský autor zde nahlíží vlastní domovinu optikou válkou deformovaného sociopata. A hromaděním jedné bizarní příhody za druhou vnáší do vlny pochmurných severských thrillerů osvěžující humoristický tón.

Torsten Pettersson

Torsten Pettersson Dej mi své oči

Torsten Pettersson Dej mi své oči Přeložila Irena Kunovská.

Argo

Literární vědec s vřelým zájmem o filosofii a estetiku, kterého můžete vídat za katedrou na proslulé švédské univerzitě v Uppsale a který má za sebou autorství rovných devíti básnických sbírek – tak to byl před pár lety Torsten Pettersson. Když se člověk s takovýmto úctyhodným profilem náhle rozhodne sestoupit dolů, do hájemství literárního braku a anonymně sepsat kriminální román, dá se tušit, že si toto své dobrodružství hodlá náležitě užít. A tak v jeho románu Dej mi své oči snad nic nechybí: dravý pátrací tým v honbě za rozřešením série brutálních vražd, pod povrchem doutnající skandál okolo jaderné elektrárny, obchod s bílým masem ani pohnuté životní osudy.

Asa Larssonová

Asa Larssonová Prolitá krev

Asa Larssonová Prolitá krev Přeložila Jana Holá.

Host

Do švédského městečka Kiruna přijíždí daňová poradkyně Rebecka. Zrovna tu ale zavraždili mladého kněze, a tak jí nezbývá než nasadit vlastní úsudek a vše vyřešit: bohužel, musí při tom zabít tři muže. To vše v románu Sluneční bouře. Ve volném pokračování Prolitá krev se Rebecka do Kiruny vrací, aby se ze vzniklého traumatu vzpamatovala, ale… Ano, další duchovní v pánu. Kontroverzní feministická farářka ubitá a pověšená pod kostelními varhany. Snaží se někdo imitovat předchozí vraždu? Měl čin náboženské či spíš genderové pozadí? Podaří se Rebecce nabýt duševní rovnováhy? A jak dlouho vydrží český čtenář při této nakladatelské nadprodukci severský původ detektivky spojovat s kvalitou?

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám