Hlavní obsah

Jakub Šofar: Nic proti korektnosti

Právo, Jakub Šofar, SALON

Ze země za velkou louží chodívaly na konci každého roku kýčovité pohledy s nápisem Happy Christmas. V poslední době došlo k proměně, obrázky zůstaly stejně kýčovitě konzervativní, ale nápis je jiný. Happy Christmas vystřídalo Happy Holidays. Protože na konci roku nejsou ve Spojených státech amerických slaveny jen křesťanské Vánoce, ale i židovská chanuka či afroamerická kwanzaa. Ostatně ve svobodných demokratických zemích může kdokoli kdykoli cokoli slavit, pokud se kvůli tomuto aktu nedostane do rozporu se zákonem.

Foto: Reuters

Čínští akrobaté předvádějí vánoční příběh v Araneta Coliseu ve filipínském Quezonu.

Článek

Jenže místo aby lidé posílali přání podle svého vyznání či naturelu, použijme edukativně české překlady, tedy Štastné a veselé Vánoce, Šťastnou a veselou chanuku, Šťastnou a veselou kwanzau nebo cokoli jiného šťastného a veselého, tak si přejí obyčejné a neutrálně šťastné a veselé svátky. Aby byli korektní, aby náhodou někde něco... nezvorali.

V Česku nám nejspíš nic takového zatím nehrozí, dokonce i část vietnamské menšiny slaví naše Vánoce. Ale už i u nás se začínají objevovat příklady hloupé korektnosti, jejímž výsledkem je korektní, ale rozplizlé cosi. Komunita vytvářející českou Wikipedii se snaží být tak korektní a objektivní, že z některých hesel třeba o historii zmizel člověk jako takový, jako by ty texty někdo vypral v savu. Udělat si tahák na písemku z toho jde, stejně se odsud můžete naučit celé informační bloky, které někomu jako žvanivý žabák překvákáte. Ale stačí tu prefabrikovanou chytrost narušit otázkou Proč? a hned je jasno, že nic nechápete. A k čemu je „historie“, ze které se nelze poučit?

Nic proti korektnosti, jež napravuje křivdy, nastavuje stejné příležitosti, napomáhá emancipaci a nabízí šance. Jenže často je ta korektnost tak nadšeně prosazována, že se skvrnou zmizí i látka, kterou chceme vyčistit. Kdyby šlo o vratný proces, tak je to k smíchu. Nebo ne? Někdo se tady snad smál?

Reklama

Související témata:

Související články

Jakub Šofar: Každý svým šamanem

Na rozdíl od hub, obilí nebo třeba brambor, které nám poskytuje země jen v určitém období, lidem se dere mysl z mozku ven pořád. Tedy ne úplně všem, jen...

Jakub Šofar: Příčiny a následky

Jeden z mála podniků, který v současné krizi nesnižoval výrobu, spíše naopak, je ten, kde se mj. vyrábí PE-PO, čili pevný podpalovač.

Jakub Šofar: Festovné ploty

Nepřipadá vám, že označení veřejný prostor začíná být jaksi automaticky zařazováno nalevo, jako by patřilo do onoho levicového slovníku?

Výběr článků

Načítám