Hlavní obsah

Štefan Švec: Zameť s tou nulou

Právo, Štefan Švec, SALON

Marek Eben se umí culit líp než gumová kachnička a je na každého hodný. Právě proto ale Na plovárně vysílá jen kanál ČT 2 – ten pro lidi, kteří si stejně radši čtou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Kraus

Článek

Ostatní programy obsadili jiní sekáči. Neculí se tolik a do lidí jdou natvrdo. Srovnejme Marka Ebena s Janem Krausem. Eben sedí na plovárně tváří v tvář svým hostům a dívá se jim do očí. Kraus má židli nad hosty, aby bylo všem jasné, že není žádný zakrslý frustrát, a chce-li se mu někdo podívat do očí, musí vytočit hlavu devadesát stupňů vlevo. To se pak moc dobře povídá. Eben nechává hosty vymluvit a nikdy neskáče do řeči. Kraus má za úkol rozhodit lidi tak, až začnou blekotat, takže je nenechá dokončit myšlenku nikdy. Tedy nejde-li o jeho kamarády, kteří potřebují něco bohulibého zpropagovat.

Rozházet lidi, udělat z nich směšné figurky je sexy. Do pořadu Zdeňka Pohlreicha Ano, šéfe! se houfně nahlásili kuchaři a restauratéři s touhou nechat si vynadat před kamerou. Nestydí se vykat plešounovi, který jim tyká. Do talentových soutěží se hrnou stáda teenagerů, aby jim ten nejdrsnější, a tedy nejpopulárnější porotce řekl něco peprného o tom, jak jsou nevkusní a tlustí. Podivuhodná spousta lidí se chová jako masochistický čoklík, který doufá, že na něj páníček bude hodný, ale slastně mává ocasem, i když dostává kopanec. A ještě víc lidí to kopání rádo sleduje.

Standardem veřejné debaty už dávno není někoho vyslechnout a dohodnout se s ním, ale porazit ho, ponížit a smést. Novináři přestali hledat v kauzách pravdu, ale staví se na onu stranu sporu, která má podle jejich bohulibého názoru právo vyhrát. Tu druhou potírají jako Pohlreich Babicu.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Možná se to zhoupne zpátky. Možná se diváci uřvanými chlapíky unaví. Možná že Reflex začne zase tisknout články místo kampaní. Ale těžko tomu věřit, když je prskání tak dynamické. A tak člověku nezbývá než se sem tam mrknout na Marka Ebena a hlavně si číst. Literatura, byť spíš ta minulá než současná, pořád ještě ví, co je to dialog.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Dovezte soby

Když si sednete do rychlojídelny v Ikee, visí tam ohromný nápis Smaklig maltid!. Jasně, Dobrou chuť tam napsali taky, ale Smaklig maltid! je tučně.

Štefan Švec: Pod cenou

Magnesia Litera prý letos vyhlásí Knihu desetiletí. Bude to rozhodně pěknější podívaná, než byla Miss desetiletí, neboť knížkám se za deset let míry nemění.

Štefan Švec: Negativní básníkologie

Těžko říct, jaký je český básník. Možná je, tak jako v negativní teologii, snazší ukázat, jaký český básník není. Zkusme to ve světle událostí uplynulých...

Výběr článků

Načítám