Hlavní obsah

Vyhlášení soutěže se Salonem: Co je v Africe, to se počítá

Právo, SALON

"Pomáháte nám pomáhat", píše se na plakátu, který visí na jevišti v inscenaci Benefice aneb Zachraňte svého Afričana. A my jsme čtenáře a čtenářky Salonu vyzvali, ať se zamyslí nad podobnými šablonami, jimiž se české neziskové organizace snaží oslovit veřejnost, a vymyslí co nejklišovitější a nejprázdnější slogan, jakým by si nezisková organizace mohla říct o podporu. Tímto pojetím soutěže jsme ve spolupráci s humanitární organizací ADRA chtěli mimo jiné podnítit české neziskovky, aby se snažily podmaňovat si veřejný prostor osobitěji a působivěji. Z došlých odpovědí jsme nakonec vybrali tři, které oceníme.

Článek

Daniela Kudrnová míní, že neziskové organizace se v komunikaci s veřejností často příliš zaměřují na získávání peněz. Z několika jejích sloganů vybíráme tyto: Udělejte jednou s penězi něco pořádného, Peníze si do hrobu nevezmete, ale můžou někoho z hrobu vytáhnout a Co je v Africe, to se počítá. Zvláště poslední z nich nám díky vtipné aktualizaci lidového mudrosloví vychází jako přirozený vítěz naší soutěže. Autorka získává dva lístky na představení Benefice aneb Zachraňte svého Afričana.

Pavel Brož se soustředil spíše na obsahovou vyprázdněnost a poslal nám variaci výše zmíněného motta ze hry Benefice: Pomáháme s vámi, pomáhejte s námi. Zaujal nás i druhý jeho slogan: Co pro vás znamená jedna koruna? Pro obyvatele Afriky to znamená celý život. Také Pavel Brož dostane dva lístky na Benefici.

Václav Diviš nevymyslel klasické slogany, ale epigramy, v nichž se objevil také výkřik Diviš v tísni. Za svůj příspěvek od nás dostane jednu z nejlepších knížek loňského roku – román Hillary Mantelové Wolf Hall, vydaný nakladatelstvím Argo.

Představení Benefice bude k vidění 23. března od 19:30 v pražském divadle Komorní Fidlovačka a vítězové si mohou vstupenky vyzvednout v pokladně divadla před jeho začátkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Soutěž se Salonem: Pod obráceným kukátkem

(uvnitř soutěž o ceny) Kolem Salonu v posledních měsících krouží téma pomoci rozvojovým zemím. Načal ho Jan Švankmajer, který v rozhovoru s námi pochyboval...

Výběr článků

Načítám