Hlavní obsah

Výběr Salonu: Šťastná, Thompson, Mencl, Bourdieu a český hraný film

Právo, SALON

Starý byt, žralok, zapomenutý článek, pár pravidel a něco o Salonu a kamarádech do deště...

Článek

Marie Šťastná

Marie Šťastná Interiéry

Host

„Prostor domu, ve kterém jsem vyrůstala, byl opatřen pravidly,“ říká Marie Šťastná. „Nesmíme se přiblížit k ložnici rodičů. Čtyři schody a plošina před bytem se musí každý večer setřít mokrým hadrem. Uklízíme pouze v sobotu.“ A tak dále. Dnes dospělá básnířka prochází starým bytem a dávná pravidla znova poutají její vnitřní zrak. Dotýká se interiérů, vnitřků věcí a v malých věcech pozoruje věci velké: Někde bylo to pravé slovo / dnes k nerozeznání / od náhodných darů. Spolu s ní, ale nezávisle na ní prochází bytem i autorčina sestra výtvarnice, která svůj pohled zachycuje v cyklu pláten a grafik s názvem Pokojíčky. Sbírka Interiéry představuje nezáměrný rozhovor obou sester, básně se střídají s obrazy tam, kde Matka zaklíná prostor bytu. Marie Šťastná je jedna z nejúspěšnějších básnířek mladé generace, v roce 2003 získala Cenu Jiřího Ortena (za sbírku Krajina s Ofélií) a v roce 2010 Drážďanskou cenu lyriky.

Don Thompson

Don Thompson Jak prodat vycpaného žraloka za 12 miliónů dolarů

Don Thompson Jak prodat vycpaného žraloka za 12 miliónů dolarů Přeložila Alice Hyrmanová McElveen.

Kniha Zlín

Ten vycpaný žralok v názvu je proslulé dílo Damiena Hirsta. Thompson je především ekonom a autor ekonomických a marketingových studií. Ale také sběratel výtvarného umění. Tyhle dva zájmy spojil a napsal výtečnou knihu o tom, jak se dnes obchoduje s uměním a jak se vytváří povědomí, co je hodnotné. Hlavní roli nehrají kritici, ale trh, přesněji: komplikované intriky světa dražeb uměleckých děl. A intrikány, kteří určují ceny, jsou právě především sběratelé – ti největší, mezi nimiž pro Thompsona dominuje reklamní magnát Charles Saatchi, ale najdete tu i seznam celé první dvacítky nejvýznamnějších sběratelů současného umění. Zapamatujte si efekt západky: ceny se mohou volně pohybovat pouze směrem nahoru. Opačným směrem je západka nepustí. Pokud opadne zájem, neklesnou ceny, ale výtvarník zmizí z trhu, galerie ho přestanou zastupovat, aukční síně ho nezařadí do licitací.

Václav Eduard Mencl

Václav Eduard Mencl Řeky a moře

Dybbuk

Blázne, šílený hornisto křiklavých výšek, nerozboříš kamennou hráz. Vyvrhnutá kostice svědčí o zvrhlém právu a zcepenělý měkkýš o chmurné třenici plátových vln. Vzdejte čest vzdornému chlapu, pod jehož vlivem píši tento román… Nějaký surrealistický výrobek, pomyslí si čtenář. Jenže Menclův text vyšel už v roce 1932 a většinu výtisků (dříve než byly distribuovány) zničila povodeň. To je pěkná mystifikace, hraje čtenář tu hru dál. Jenže Národní knihovna jednu z těch zachráněných knih vlastní. Básnivě uhrančivý text, o kterém vědělo a který četlo jen málo čtenářů, vychází tedy po 80 letech (napsán byl v roce 1930) znovu a snad jej žádná voda nevezme. Zda se stane hledaným článkem k poetismu či surrealismu, či vůbec k moderní české literatuře, o tom rozhodnou literární vědci. Ale daleko důležitější jsou čtenáři. Kapitáne, naším údělem je vaše odpověď, která se pokouší vyzrát do mlčení.

Pierre Bourdieu

Pierre Bourdieu Pravidla umění

Pierre Bourdieu Pravidla umění Vznik a struktura literárního pole

Pierre Bourdieu Pravidla umění Vznik a struktura literárního pole Přeložili Petr Kyloušek a Petr Dytrt.

Host

Francouzský antropolog a sociolog (1930 až 2002, nedejte na informaci na přebálce samotné knížky, to by se dožil pouhých dvou let) má mezi (celoživotními) studenty společenských věd dost výjimečné postavení. Snoubí se u něj pověst intelektuála, jemuž lze jen stěží zcela porozumět, rebela a zaručené autority, kterou se vyplácí citovat bez ohledu na téma. Jeho pojem politického kapitálu se tak uplatňuje třeba i ve studiu československých normalizačních seriálů. Jak důkladně si podrobil literaturu a její „pole“, se můžete přesvědčit v knize Pravidla umění. Mimo jiné v ní píše, že abychom pochopili logiku literárního světa, musíme se, ač neradi, vzdát „čistého, andělsky nevinného zájmu o čistou formu“, jen zkoumáním „společenské alchymie historických zákonitostí“ totiž objevíme „esenci univerzálního“.

Český hraný film VI. 1981–1993

Národní filmový ústav

Co znamená pro milovníky literatury Lexikon české literatury, to je pro filmové fanoušky filmografická řada Český hraný film. Její sedmisetstránková šestá část obsahuje informace o 410 českých filmech, jež vznikly od roku 1981 do roku 1993 (11. listopadu 1993 byla odstátněna kinematografie). Kromě základních údajů je součástí každého hesla i obsah filmu, použité filmové materiály, existující dokumentace (fotografie a plakáty), bibliografie a ocenění (to vše v české a anglické verzi). Kniha je dále doplněna např. rejstříkem názvů filmů, chronologickým rejstříkem, rejstříkem jmen, exteriérů a literaturou. Víte třeba, že kousek od redakce Salonu se natáčely mj. filmy Kamarád do deště, Kamarád do deště II, Láska na druhý pohled, Pasťák, Přátelé bermudského trojúhelníku a Smích se lepí na paty?

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám