Hlavní obsah

Štefan Švec: Dlouhej kouč

Právo, Štefan Švec, SALON

Kdysi byly v Praze povinné rychlokurzy marketingu. Pak člověka nepustili do metra, dokud si nepsal za jménem MBA. A teď musí mít každý frikulín osobního kouče. Ten se může natrhnout, jen aby „stimuloval klientovy specifické zdroje“, „akceleroval jeho osobní rozvoj“ a tak nějak pěkně „zhodnotil jeho vnitřní potenciál“.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Článek

Bůhvíodkud se koučové přistěhovali, ale jsou jich roty. Člověk se pomalu bojí zvednout prkýnko na záchodě, aby na něj nevyskočil kouč. Koučink je dnes slovo stejně módní a skoro stejně krásné jako Food court. Koučové zakládají firmy s originálními názvy jako Koučink Centrum, Koučink Akademie, CZ Koučink nebo Můj Kouč.

Koučové jsou mladí a dynamičtí, ale všichni už mají tolik životních zkušeností, aby vás zaručeně dostrkali k harmonii a životnímu úspěchu. Nelze než ty pěkně ustrojené, usměvavé lidi obdivovat.

Vzhledem k tomu, kolik koučinkových center se u nás živí a kolika lidem dokážou „předefinovat jejich osobní vizi“ a „naplnit život vnitřním klidem a úspěchem“, budeme za chvíli národem bezproblémových, šťastných lidí světla. Co Čech, to Aštar Šeran.

Kouče si můžete pořídit na cokoliv. Manažerský koučink z vás udělá bosse, případně bossyni snů. Díky sex koučinku zjistíte „jak rozeznít ženu“, „jak potěšit muže“, prošlápnete si „5 kroků k orgasmu“, „osvobodíte svou erotickou energii“ a – jak jinak – najdete svůj „G bod“. Královská disciplína life koučink vám pak promění celý život. Koučování je původně termín ze sportu, takže i v případě života půjde nejspíš o to, jak doběhnout do cíle co nejdřív.

Divné je, že zatím neexistuje koučink literární. Vzhledem k tomu, že sex koučka Julie Gaia Poupětová bere za hodinovou seanci 1200 korun, mohl by dobře vydělávat i kouč básníků nadržených na publikaci. Protože koučové zásadně nedávají rady, ale „nenásilně pomáhají klientovi najít jeho vlastní řešení“, nebyla by to žádná těžká práce. Kdybyste nikoho jiného nenašli, přihlaste se mně. Za litr na hodinu si s vámi o vašich cancech klidně v hospodě povykládám.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Jste zrozeni pro psaní?

Dělejte, co vás baví. Jděte za hlasem svého srdce a výsledek se dostaví. Tuhle mantru životního úspěchu nám středoproudé magazíny kydají do lebek obden. Patří...

Štefan Švec: Jakou čtečku čteš?

Je to tady. Čím dál častěji potkáte v tramvaji člověka, co místo do knížky zírá na elektronickou placku. Za chvíli budou placky trendem, pak dokladem statusu...

Štefan Švec: Ňákej drobák, kámo?

Hitem letošních Vánoc byla prý knížka Proč být hrdý, že jsem Čech. Konečně se někdo odvážil něco takového vydat. Hrdost na svou zem si u nás dosud povolovali...

Výběr článků

Načítám