Hlavní obsah

Štefan Švec: Ňákej drobák, kámo?

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hitem letošních Vánoc byla prý knížka Proč být hrdý, že jsem Čech. Konečně se někdo odvážil něco takového vydat. Hrdost na svou zem si u nás dosud povolovali leda Moraváci, v Čechách se omezila na hlavy holé zvenku i zevnitř. Těm ovšem ta hrdost jen vyvažuje všechny ostatní komplexy, takže není moc nosná.

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Švec

Článek

Je super, že máme být na co hrdí. Vtipné je, že tak jako jsou Američané často pyšní na svou imperiální moc, Britové na stavovské rozdíly a Rusové na vodku, i my se někdy pyšníme tím nejhorším, co v nás je. Jsme například národ, který se umí nejlíp na světě vysmívat slabším.

Existuje u nás celý pyšný literární žánr s názvem Jak jsem přečural žebráka. Jeho mistři chodí a radostně vyprávějí: Tvrdila, že potřebuje peníze na cestu do Chebu. Tak jsem jí řek, že jí koupím jízdenku. To jste měli vidět, jak rychle zmizela! nebo Chtěl po mně dvacku, že má hlad. Nabídl jsem se, že mu koupim rohlík. Přece mu nebudu přispívat na chlastání. Vizme doklad uctívaného českého smyslu pro humor.

Aby nevznikla mýlka – je úplně v pořádku poslat do řiti pouliční nabízeče účtů, tarifů a kosmetiky. Jsou za to placeni. Je správné dělat si legraci ze Svědků Jehovových a dalších misionářů, přinášejí nám Dobro, Dobro musí něco vydržet, aby bylo pevnější. Ale v bezdomovcích, žebrácích a feťácích k nám mluví slabší a ubožejší. Neznamená to, že se jim musí solit hotovost. Ale není snad jiný národ na světě, který by se chlubil tím, že vyzrál na toho, kdo je na dně. Právě proto, že jsou hloupí, otravní a smrdí v MHD, právě proto, že lžou a obvykle si za všechno můžou sami, stojí za to udržet v sobě smysl i pro jejich lidskou důstojnost. Vždycky stačí normálně říct: Ne, bohužel to nejde. A smát se pak těm, kdo jsou silnější než my. To taky umíme nejlíp na světě. A můžeme na to cítit hrdost, kterou ani Moraváci nemají čím přebít.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Kde nic, Priessnitz

Narodit se v Praze nebo v Brně je vyložená hloupost. I když se náhodou v něčem proslavíte, velká města mají už svých slavných pytle a noví nikoho nezajímají.

Štefan Švec: Jste zrozeni pro psaní?

Dělejte, co vás baví. Jděte za hlasem svého srdce a výsledek se dostaví. Tuhle mantru životního úspěchu nám středoproudé magazíny kydají do lebek obden. Patří...

Štefan Švec: Jakou čtečku čteš?

Je to tady. Čím dál častěji potkáte v tramvaji člověka, co místo do knížky zírá na elektronickou placku. Za chvíli budou placky trendem, pak dokladem statusu...

Výběr článků

Načítám