Hlavní obsah

Štefan Švec: Jakou čtečku čteš?

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to tady. Čím dál častěji potkáte v tramvaji člověka, co místo do knížky zírá na elektronickou placku. Za chvíli budou placky trendem, pak dokladem statusu a nakonec nutností.

Foto: ČTK

Čtečka elektronických knih

Článek

Kolem čteček se vyrojily dva druhy bláznů, útoční a obranní. Obranní se zapřísahají, že nic jiného než papír nikdy do ruky nevezmou, protože knížka prostě člověku dá „jiný pocit“. Útoční tvrdí, že potištěný papír už je vlastně mrtvý a brzy budeme číst jenom z displejů. Obojí je legrační.

Jako každý jiný vynález, elektronické čtečky se k něčemu hodí a k něčemu ne. Na harlequinku jsou bezvadné, na prohlížení obří Váchalovy Šumavy k ničemu. Je super vzít si na dovolenou do hotelu minikrabičku místo kufru s papírem, ale na týdenní túru do hor se knížka hodí líp. Přeci jen jí baterka hned tak nedojde. Do vlaku si rád vezmu čtečku, doma v křesle u vína radši otevřu tlustý svazek.

Čtečky se rozšíří tam, kde jsou šikovnější než papír. Nahrajeme si do nich všechny mnohasvazkové slovníky a místo na poličkách uvolníme nejmilejší beletrii. Knihovny přestanou naříkat, že potřebují víc a víc skladů, a změní se v instituce z větší míry internetové. Půlka knihkupectví a antikvariátů zkrachuje, zbytek se změní na specializované podniky pro fajnšmekry.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Je zarážející, jak nenápaditě se k elektronickým publikacím zatím staví čeští nakladatelé. Snaží se oddálit jejich příchod, jak to jde, a zoufale napodobují chudáky z hudebního průmyslu, kteří propásli příležitost něco na novém způsobu distribuce trhnout. Jak to, že se nakladatelství ještě nedohodla na efektivních standardech prodeje e-knih? Jak to, že na trh nechrlí kvanta svých starých a dávno vyprodaných titulů v elektronických verzích za hubičku? Proč ještě neexistuje portál, kde by si člověk za paušál legálně stáhl třeba 50 e-svazků podle vlastního výběru? Takhle to zase skončí u pirátského trhu bez alternativ.

Nevadí. Civilizace nakonec vždycky dorazí i k nám. Jestli si pod stromeček pořídíte čtečku letos, nebo až napřesrok, je na vás. Stará rada: Nespěte s nikým, kdo nemá doma knihovnu! přesto ještě dlouho platit nepřestane.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Boj umění za umění

Nejdřív trocha poučování. Před dávnými a dávnými časy, kdy po světě chodili ještě muži a ženy, a nikoliv genderové role, lidé rozlišovali i dva druhy umění.

Štefan Švec: Kde nic, Priessnitz

Narodit se v Praze nebo v Brně je vyložená hloupost. I když se náhodou v něčem proslavíte, velká města mají už svých slavných pytle a noví nikoho nezajímají.

Štefan Švec: Jste zrozeni pro psaní?

Dělejte, co vás baví. Jděte za hlasem svého srdce a výsledek se dostaví. Tuhle mantru životního úspěchu nám středoproudé magazíny kydají do lebek obden. Patří...

Výběr článků

Načítám