Hlavní obsah

Štefan Švec: Kde nic, Priessnitz

Právo, Štefan Švec, SALON

Narodit se v Praze nebo v Brně je vyložená hloupost. I když se náhodou v něčem proslavíte, velká města mají už svých slavných pytle a noví nikoho nezajímají.

Článek

Přijít na svět na vsi nebo v menším městečku je mnohem prozíravější. Tady není rodáků na chlubení nikdy dost a z nouze se leckdy na pamětní desku dostane i vítěz okresního přeboru v drcení cvrčků. Když se pak povede někdo opravdu slavný, tak má vystaráno na dvě stě let dopředu. Šťastná Nelahozeves se hýčká svého Dvořáka, Nivnice Komenského, Plánice Křižíka. Sociální básník Václav Šolc, kterého si z čítanek pamatují už jen šprti maniaci, mohl být dodnes hlavní celebritou v Sobotce, kdyby mu do toho nešťastně nevlezl Fráňa Šrámek.

Jak se o svého slavného může město starat, ukazuje Jeseník. Narodil se a žil v něm vodní léčitel Vincenz Priessnitz. Kdysi se za ním jezdili kurýrovat vévodové, dneska pacienti VZP.

V Jeseníku je Priessnitz úplně všecko. Jsou tu Priessnitzovy lázně, Priessnitzova kašna, Priessnitzova ulice, Priessnitzova turistická stezka, Priessnitzova vyhlídka, Priessnitzův hotel, Knihovna V. Priessnitze a Priessnitzův rodný dům. Místní děti běhají Priessnitzův běh a cyklisté jezdí Priessnitzovu šedesátku. Priessnitz má po okolí spoustu pomníků, a asi proto, že byl přesvědčený abstinent, se po něm jmenují tři likéry. O kreativních názvech v nabídce jídel místních restaurací nemluvě – je libo Priessnitzovo žebro?

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Obyvatelé Jeseníku, od malička krmení Priessnitzem horem dolem, toho člověka nenávidí. Nenávidí ho tak, že jeho jméno úporně množí v nejnemožnějších souvislostech, takže když v Jeseníku vznikne slušná kapela, pojmenuje se Priessnitz.

Vincenz Priessnitz byl velká osobnost. Léčil bohaté i chudé, dokázal z lázní za porušení večerky vyhodit Rotschilda, a procedury, nesoucí jeho jméno, jsou dodnes to nejúčinnější, co na některé nemoci zabírá. Kdyby dnes ale přijel do svého malebného města, připadal by si jako John Malkovich z filmu V kůži Johna Malkoviche, který vlezl do hlavy Johna Malkoviche a všude viděl samé Johny Malkoviche. Možná by se mu to líbilo. Jestli to takhle ale půjde dál, bude se Jeseník do deseti let jmenovat Priessnitz.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: O těch komiksech

Ludvík Vaculík napsal do Posledního slova v Lidovkách, že komiks není žádné umění. A že Maus Arta Spiegelmana, pro komiksové nadšence kult, je pitomost. Na...

Štefan Švec: Slovy se to nezmění

Dyslexie není nemoc, hlásá plakát na jedné z fakult Českého vysokého učení technického. Na doprovodném obrázku je krom toho ještě Einstein, který píše B místo...

Štefan Švec: Boj umění za umění

Nejdřív trocha poučování. Před dávnými a dávnými časy, kdy po světě chodili ještě muži a ženy, a nikoliv genderové role, lidé rozlišovali i dva druhy umění.

Výběr článků

Načítám