Hlavní obsah

Výběr Salonu (audioknihy): Cimrmani, Šrut a Magor

Právo, SALON

Božský Jára, žrouti ponožek a indiáni s Magorem...

Článek

Divadlo Járy Cimrmana

Divadlo Járy Cimrmana Zvuková kronika

Radioservis

Původně třináctidílný rozhlasový seriál o inscenacích Divadla Járy Cimrmana Podzim s Járou z roku 2007 byl doplněn pro tuto čtyřhodinovou mp3 o vyprávění o okolnostech vzniku Českého nebe. Jde o naprosto zásadní dílo pro všechny cimrmanofily, jejichž knihovnám, domácím fono i videotékám český génius vládne. Vladimír Kroc jistě i proto, že byl omezen časem, zrežíroval všechny díly v rychlém tempu. Zároveň ale dokázal sestřihat každý díl do pozoruhodně pestrého kaleidoskopu včetně citací ze Svěrákových deníků. S cimrmanovskou kronikou tak ožívá i doba od pražského jara přes normalizaci až po dnešek, doba, o níž se bude možná jednou říkat, že to byla éra DJC.

Pavel Šrut

Pavel Šrut Lichožrouti

Paseka

Šrutovo vyprávění o žroutech ponožek se záhy po vydání stalo sice nenápadným, ale o to výraznějším bestselleremtrvalkou, nejúspěšnější knihou vzniklou ze spolupráce básníka a výtvarnice Galiny Miklínové. Mezi knížkami pro děti a mládež si ji našla a ocenila i porota Magnesie Litery. Není divu, že se knížka dočkala pokračování. Ale mezitím nakladatel ve spolupráci s Českým rozhlasem a vydavatelstvím Tympanum připravil Lichožrouty jako audioknihu. Šťastnou byla i volba hlasu, který patří Barboře Hrzánové. Ta má zřejmě lichožrouty doma také, ale navíc s nimi patrně kamarádí. Jak jinak si vysvětlit přesvědčivost jejího přednesu.

Magor & Postcommodity

torst.cz, postcommodity.com, centreforthefuture.org, radios.cz

Unikátní záznam recitace Ivana Martina Jirouse s doprovodem indiánského uměleckého sdružení Postcommodity byl nahrán jednoho příznivého odpoledne v květnu 2007 během setkání v Mutišově. Nebyla to úplná náhoda, spíš důsledek trvalého organizačního působení Tomáše Heczka, u něhož se tehdy sešli nejen Jirous s indiány, ale řada dalších lidí, mj. ředitel slavonického Center for the Future. Také proto je pod CD místo jediného vydavatele podepsáno více producentů, pokud lze v tomto případě takové slovo použít. CD je schováno v knížce-výboru z Jirousových básní, většina z nich zní na nahrávkách – dokonce opakovaně. Teprve letos vydaná netypická audiokniha je už teď sběratelskou raritou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám