Hlavní obsah

Fejeton Mariana Pally: Digitální máslo

Právo, Marian Palla, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stručný průvodce jednoho objevu

Článek

Bylo těsně před objevem digitálního másla. John Novák si právě vyzul papuče, když si všimnul, že na jeho nakousnutém chlebu, pomazaném máslem, se něco objevilo. Opět si nazul papuče a sklonil se nad chleba. Pro úplnost musíme připomenout, že chleba ležel na nočním stolku mezi budíkem a biblí. A pro ještě větší úplnost musíme dodat, že budík používal častěji než bibli, dokonce by se asi našel i vtipálek, který by odpřísáhl, že Johna Nováka nikdy neviděl bibli číst, ale John Novák, jako vědec, by problém předestřel trochu jinak – bibli jsem pouze nikdy nepřečetl celou, konstatoval by. Tady bych rád upozornil na fakt, že sloveso „přečetl“, i když je bible opravdu kniha, by si troufl vyslovit před světem jen omezený počet jedinců. John tu knihu používal jako zábranu, aby se mu budík během zvonění neskulil ze stolku, a také kvůli mamince, i když ta už byla mrtvá. Takový byl John Novák, který objevil digitální máslo.

Jeho bratr, Karel Novák, sice digitální máslo neobjevil, ale musíme mu přiznat, že jako první na digitální máslo zareagoval.

– Co tam máš? zeptal se bratra skloněného nad chlebem s máslem.

– Něco tam je, řekl John Novák a vytáhl ze šuplíku lupu a opět se sklonil nad chlebem.

– Vypadá to na nějaké malinké jedničky a nuly, pokračoval John Novák.

– Ukaž! Karel Novák vytrhl bratrovi lupu a také se sklonil nad chlebem s máslem. Po chvíli se narovnal a musel souhlasit:

– Fakt, to máslo je plné nějakých malých jedniček a nul! Co budeme dělat?

Jeho bratr, John Novák místo odpovědi uchopil chleba s dotyčným máslem a snědl ho.

– Jaké bylo? zeptal se ho bratr Karel Novák opatrně.

– Normální, akorát víc chroupe, odpověděl John Novák.

V této chvíli opustíme Karla Nováka, protože odešel do práce a zaměříme se na jeho bratra Johna Nováka. John Novák se vrátil do kuchyně, aby zjistil z obalu vymazaného másla, odkud to máslo pochází a hned se vypravil na to místo. Máslo pocházelo z malé vesnice Chřástavice od sedláka Kobzuje a bylo to ekologické máslo, jak stálo na obalu.

Abych to zkrátil, přeskočím cestu Johna Nováka do Chřástavic i rozhovor se sedlákem Kobzujem a přímo se napojím až v okamžiku, kdy sedlák Kobzuj zavedl Johna Nováka do kravína, kde postávalo několik jeho krav kolem velké hromady starých cédéček.

– Došlo mi seno, a holkám to chutná, tak co? řekl sedlák Kobzuj překvapenému Johnu Novákovi.

A potom už šlo všechno velmi rychle, protože John Novák byl vědec a hned pochopil, jaké může mít takové digitální máslo výhody a normálně zbohatl. Digitální máslo začal používat pro přenos dat v extrémních podmínkách, například v Grónsku, na jihu Chile a v mrazících boxech. Sedláka Kobzuje odsoudili k pokutě, i když jeho obhájce tvrdil, že jedničky a nuly obsažené v másle obžalovaného jsou pro lidský organismus neškodné, pouze trochu chroupou.

Reklama

Související témata:

Související články

Fejeton Mariana Pally: Dveře

„Zavírej ty dveře! Copak máš v zadku oje?“ Volávala na mě babička a já si vždycky představoval, jaké by to asi bylo, kdybych měl v zadku dlouhý kus dřeva...

Výběr článků

Načítám