Hlavní obsah

Štefan Švec: Shakespeare, to je žrádýlko!

Právo, Štefan Švec, SALON

Největší klišé, které může literární kritik předvést, je přirovnávat text k jídlu. Spisovatel píšící „šťavnatým“ jazykem pak podle recenzí „servíruje“ čtenáři „chutné postmoderní menu“, které „koření špetkou“ laskavého humoru, jenž bohužel v druhé části činí z knihy „rozvařenou, řídkou omáčku“, již je těžké „strávit“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Pohlreich v pořadu Barbory Tachecí

Článek

Jsou-li pokusy učinit z Parnasu jídelnu trapné, ještě trapnější jsou pokusy vyrobit z jídelny Parnas. Z televize, internetu a společenských magazínů na nás v posledních letech vyskakují celé kuchyně géniů v bílých čepicích a food recenzenti hodnotí jejich umění. Zdeněk Pohlreich je společensky stokrát výš než třeba Emil Hakl a nacpat si nácka je považováno za esteticky hodnotný zážitek. Zatímco literární snobi, motor vývoje domácího písemnictví, prakticky vymřeli, jídelní snobi v pražských ofisech už přečíslili snoby kinematografické, módní i vinné (jako vínové, nikoliv trestně stíhatelné).

Navzdory Miroslavu Mackovi, zapálenému diletantu v jídle i překládání alžbětinských veršů, je třeba takové míchání odmítnout. Ne snad kvůli tomu, že by vaření nebylo úctyhodnou činností. I Proust píše o rodinné hospodyni Františce skoro jako o umělkyni a její lanýže vyzdvihuje coby skvosty. Udělat dobře svíčkovou je činnost mistrovská. Přesto je mezi kulinářským a uměleckým zážitkem rozdíl.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Jídlo, podobně jako tapeta na zdi nebo vůně parfému, oslovuje smysly. Dráždit smysly co nejrafinovaněji je krásné, není to ale podstata umění. To kromě smyslů rozněcuje i city a rozum. A jeho ambice míří do věčnosti. Sebelepší suši vás nepřiměje k dojetí a nepřeskládá vám představy o smyslu existence tak, jak to dovede už zmíněný Proust. Sebeduchaplnější food recenzent z pečené kachny nevyčte víc než to, co se týká její chuti, vůně a vzhledu. Až zase jednou bude někdo mluvit o vaření jako umělecké disciplíně, zeptejte se ho, kolik jím uklohněných jídel se bude jíst ještě za dvě stě let.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Výprodej jazyka

„Na počátku bylo Slovo, a to Slovo bylo u Boha a to Slovo byl Bůh.“ Evangelista Honza ještě tušil, že slova vládnou silou, kterou se nevyplácí zneužívat. Staré...

Štefan Švec: Homo promo

Představte si Karla Hynka Máchu. Je mu právě šestadvacet, vydal čtenářsky úspěšnou skladbičku Máj a sedí v rozhlasovém studiu Rádia Wave v pořadu Liberatura.

Štefan Švec: Máma mele masochistu

Zůstane zásluhou čtrnáctideníku Tvar, že vytrvale a urputně buší do návrhu nového psacího písma Comenia Script, které se začne na dětech ve vybraných...

Výběr článků

Načítám