Hlavní obsah

Štefan Švec: Máma mele masochistu

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zůstane zásluhou čtrnáctideníku Tvar, že vytrvale a urputně buší do návrhu nového psacího písma Comenia Script, které se začne na dětech ve vybraných základních školách testovat už příští rok.

Foto: Novinky

Část znakové sady písma Comenia Serif Italic ve formátu Opentype.

Článek

Křížové tažení, které Tvar proti písmu vede, má své stíny. Dejme tomu lehce podpásové grafologické hodnocení osobnosti autorky Comenia Scriptu Radany Lencové – navržené písmo určitě není jejím osobním rukopisem. Jinak si ale Tvar dobře našel velké téma a usilovně se mu věnuje.

Comenia Script nahrazuje spojité psací písmo novým vzorem, v němž je většina liter samostatná, bez napojení na okolí. To je velká a diskutabilní změna. Dnešní děti tím mimo jiné můžou ztratit schopnost přečíst rukopis svých rodičů či babiček. Zarážející na celé věci tak není snaha Tvaru diskusi o písmu vyvolat, ale naopak to, že mu téma už dávno nepřebral některý z větších společenských magazínů, že se o nové písmo s jeho zápory i klady nehádáme v hospodách. Od dob vášnivých sporů mezi iotisty a ypsilonisty jsme ve vztahu k jazyku, jehož součástí je vedle pravopisu i písmová norma, pokročili k rozšafné apatii. Dřív se o podobné věci hádávaly nejlepší národní mozky, dnes se radikální změna připravuje na ministerstvu školství zdá se bez jakékoliv konzultace s odborníky.

Možná jsou hádky o nové psací písmo zbytečné, všichni už přece datlujeme hlavně do klávesnic. Ale možná se svou schopností psát slova jednou čarou přijdeme i o celý jeden druh spojitého, návazného myšlení. Kdo ví.

Foto: Petr Horník, Právo

Kritik Štefan Švec

Vybuzena Tvarem, přihlásila se do diskuse o Comenia Scriptu i pohoršená Česká grafologická komora. Přislíbila, že sama iniciuje návrh na nový písmový vzor pro základní školy, lepší než ten starý i nově navržený. Od té doby se ale na stránkách grafologů žádný takový návrh neobjevil a debaty kolem Comenia Scriptu se místo jakýchkoli pozitivních nápadů omezují na intelektuálně hodnotné výkřiky typu Ne mrzačení našich dětí!. Pokud se někdo nerozhoupe a nějaký kvalitní návrh skutečně nepředloží, zvítězí pravděpodobně v boji o nové písmo Comenia Script. Dostaneme, co si zasloužíme.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: BIO literatura

Žít BIO je krásné, zdravé a moderní. V BIO světě existují jen čisté, přírodní produkty, zvířata tráví svůj šťastný život na prostorných pastvinách, kde...

Štefan Švec: Výprodej jazyka

„Na počátku bylo Slovo, a to Slovo bylo u Boha a to Slovo byl Bůh.“ Evangelista Honza ještě tušil, že slova vládnou silou, kterou se nevyplácí zneužívat. Staré...

Štefan Švec: Homo promo

Představte si Karla Hynka Máchu. Je mu právě šestadvacet, vydal čtenářsky úspěšnou skladbičku Máj a sedí v rozhlasovém studiu Rádia Wave v pořadu Liberatura.

Výběr článků

Načítám