Hlavní obsah

Mladý může být autor i v sedmdesáti, říká německá spisovatelka Maike Wetzel

Právo, Tereza Šimůnková, SALON

Když v šestadvaceti vydala sbírku povídek HOCHzeiten, hovořilo se o Maike Wetzel (1974) jako o shooting star německé literatury. Kvalitu potvrdila druhou povídkovou knihou Lange Tage. Kromě toho točí krátké filmy a dokumenty a je novinářkou. Do Česka ji na jaře pozvala ústecká kulturní a vzdělávací společnost Collegium Bohemicum, která se zabývá kulturním dědictvím českých Němců, ve spolupráci s ústeckou katedrou germanistiky.

Článek

Do kdy je mladý autor mladý?

Když vydá prvotinu, i v sedmdesáti... Ovšem s tímhle názorem jsem zřejmě sama. Obecně jste v Německu považován za mladého spisovatele nebo spisovatelku, když je vám pod čtyřicet. Vlna zájmu o tyto autory se vzedmula asi před deseti lety. Aktuální kulturní top téma je pak debut sedmnáctileté Helene Hegemann, která napsala zběsilou knížku Axolotl Roadkill a spustila tím diskuzi o tom, jak současná mládež pustne v důsledku blahobytu.

V Německu se některá nakladatelství přímo specializují na začínající a mladé autory, ta větší jim věnují celé edice. Proč? Je to jednoduché, chtějí získat mladé čtenáře. Důležité jsou z tohohle pohledu i veletrhy ve Frankfurtu a Lipsku, protože ty dokáží prodat knížku a tím i jejího autora. V Německu mají velkou tradici také veřejná čtení, které jsou atraktivní hlavně přímým dialogem se čtenářem. To mě hodně baví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám