Hlavní obsah

Výběr Salonu: Magdaléna Pokorná, Pavel Hájek a Petr Štefek

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manžel nejslavnější Boženy a jedno skladiště.

Článek

Magdaléna Pokorná

Magdaléna Pokorná Josef Němec

Magdaléna Pokorná Josef Němec Neobyčejný muž neobyčejné ženy

Academia

Touto životopisnou knihou padají klišé o muži, za něhož se provdala první z českých spisovatelek. Byl to pěkný chlap, vysoký, společenský. Proto si ho Božena zamilovala a Josef na tom byl stejně – miloval ji a podporoval. Přitom musel hodně vydržet, celý život v nepřízni, hlídán a šikanován státem, jemuž jako úředník musel přísahat loajalitu. Příkladný vlastenec a svobodomyslný občan, a také hrdý a čestný muž – soudí o Josefu Němcovi v předmluvě Jaroslava Janáčková, která nejdůkladněji jako pořadatelka čtyřsvazkové Korespondence Boženy Němcové mohla poznat ji i jejího manžela.

Pavel Hájek, Petr Štefek

Pavel Hájek, Petr Štefek Skladiště vzpomínek

Host

Výlet po útržcích paměti, trochu roztomilost a trochu schválnost. To je Skladiště vzpomínek, publikace nakladatelství Host. Slovům Pavla Hájka v ní někdy vtip, někdy důraz, někdy závažnost dodávají ilustrace Petra Štefka. Například když text „přátelství, o kterém se nemusí mluvit“ doprovází obrázek dvou vedle sebe osaměle stojících hrobů. Někdy si zase výkřiky autorova básnického vidění vystačí i samy, jako „hádky stáčející se do sebe jako šnečí ulity“ nebo „omyl nazvětšovaný lupou paměti do obludných rozměrů“. A celé to kupodivu funguje jako příběh, jako procházka městem a zároveň životem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám