Hlavní obsah

Štefan Švec: Českou literaturu Čechům

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí literatura není zrovna v kurzu. Možná i proto, že už není moc domácí. Přestalo ji zajímat, co to znamená žít právě v téhle zemi, co je to za zvláštní zkušenost a úkol. Vycházejí spíš knížky o Sibiři a o Mongolsku, Jindřichův Hradec je jaksi málo globální. Když už někdo píše o Česku, tak historický román o odsunu nebo o komunistech.

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Švec

Článek

České téma je přitom fascinující. Už staletí žijeme v kraji, který má dar znehodnotit všechno velké, krásné a zajímavé. Ne naší slavnou ironií a skepsí, která prý ničí falešný patos a jíž se rádi chlubíme. Spíš neschopností a přinasraností, kterou u nás nasajete hned po přechodu hranic. Je mnohem účinnější, než jakákoliv vědomá ironie může být.

Příklady najdete kdekoliv. Třeba na nádraží, které právě zrenovovali. Tým cizojazyčných architektů poskládal prostor, který je funkční, přívětivý a dýchá otevřeností. Světoznámý designér navrhl pro mezinárodní řetěz nádražních prodejen obchod, kde je radost utratit dvacku za noviny. A český prodavač k tomu přidal na dveře nápis Drobné nerozměňujeme!!!. Samozřejmě, že v normální zemi by to znělo Peníze vám rádi rozmění u pokladny naproti. Samozřejmě, že v civilizaci by někde blízko stál automat na rozměňování, protože jde zjevně o místo, kde lidi drobné potřebují. Jen naše zem je plná užitečných cedulek Nerozměňujeme, Informace o spojích nepodáváme, Jízdenky nevedeme, které zmateného návštěvníka rázem přesvědčí o svérázném geniu loci.

Nebo z jiné strany. Od Haška prý máme slavnou anarchistickou tradici. Co ale dnes dělají naši anarchisti nejradši? Pořádají pochody. Za squatting, proti fašismu, za cokoliv.

Šikováním davu, chůzí jedním směrem a kolektivním řvaním hesel český anarchista prozrazuje, že umí být i trochu fašounek. Samozřejmě jen když je třeba.

Naše země je fascinující. I z multikulturní zkušenosti, která nás za chvíli semele, dokážeme stvořit jen falešnou Vietnamku. Až se najde někdo, kdo to dokáže dobře popsat, dostane Nobelovku.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Nový rozměr blbosti

V prestižní soutěži o největšího škůdce jazyka začíná reklama porážet politiku. Politickou novořeč jsme začali odměňovat sprškou bílkovin, skořápky těch...

Štefan Švec: Paní Bovary a slečna Marple

"Deska Boyle je na světě" napsal nedávno deník Aha! Boyle je v tomhle podání a) deska, b) skupina, c) zpěvačka, d) boule s překlepem. Kdyby v Aha! napsali...

Štefan Švec: Hovnomilové

Milan Kundera kdysi napsal, že kýč je nepřítomnost hovna. Zda z toho plyne, že přítomnost hovna je umění, už nedodal. Ale mnozí si to myslí.

Výběr článků

Načítám