Hlavní obsah

Otázka pro... Oskara Hulce, kurátora festivalu …příští vlna/next wave…

Právo, Zdeněk Chlumský, SALON

V Praze se ve dnech 6. až 12. října koná už 16. ročník festivalu zejména okrajových uměleckých počinů …příští vlna/next wave… V roce 1994 jej vytvořili Jan Dvořák a Vladimír Hulec a během patnácti let objevovali dosud neznámé a nastupující umělce, nejen divadelníky, ale i básníky, hudebníky či výtvarníky, a přitom dokázali do Prahy přivézt i inscenaci Petera Brooka Sizwe Banzi je mrtev. Letos překvapují znovu: předávají festival mladším kolegům, produkčnímu Jakubu Matějkovi a kurátorovi a produkčnímu Oskaru Hulcovi.

Foto: Zdenko Pavelka, SALON, Právo

Oskar Hulec

Článek

Co si od téhle generační výměny slibujete?

Slovo „výměna“ evokuje, že se mění něco za něco, ale v našem případě se přidává. Stařešinové se inspirují mladými a naopak. Tudíž si nic neslibuji, byl bych jen rád, kdyby byl festival pořád next wave. Aby se stále valil vedlejšími neprobádanými cestičkami umění, nabaloval na sebe umělce a svou valící se rychlostí je i diváky posouval či odstřeloval dále dopředu. Aby jeho jádro, jak říká můj otec, nikdy nezkostnatělo, ale současně se ani nerozpadlo. A hlavně aby neustrnulo na místě a nezůstalo stát. To bych si přál a o to bych se rád pokoušel.

Tip Salonu na …příští vlna/next wave… 2009

Vladimír Franz: Údolí suchých kostí Opera-oratorium v provedení Ars Brunensis Chorus

Kostel sv. Anny, 7. října

Reklama

Související témata:

Související články

Dvě otázky pro... Vladímíra Morávka

Umělecký šéf Divadla Husa na provázku Vladimír Morávek před pražskou premiérou Cesty za Rusalkou bratří Formanů představil novou sezónu brněnského divadla....

Výběr článků

Načítám