Hlavní obsah

Výběr Salonu: Hermann Hesse, Jozef Banáš, Pandora a Prostor

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drásavé články v revue Prostor, zamilované číslo Pandory, slovenská kniha roku 2008 a roztomilé rozjímání v povětří Hermanna Hesse.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Pandora 18/2009

Kulturně-literární revue Pandora je tentokrát v růžové a celá zamilovaná, představuje severočeské a saské autory (např. Milan Děžinský, Radek Fridrich) nebo „životopis“ poezie Violy Fischerové. A také hledá, kde býval hambinec U Rajských, o kterém píše Bohumil Hrabal. Navíc začíná dvěma předmluvami (pro čtenářky a pro čtenáře), v chlopni má zasunuté origami a část vydání (bibliofilské) je zabalena v samodržících punčochách z Elite Varnsdorf. Číslo vyšlo v rámci projektu LAST – LUST – LÁSKA (Pandora, saský časopis Signum a spisovatelé a výtvarníci z obou regionů).

Prostor 83

Stigmata normalizace v nás je téma 83. čísla revue Prostor. Vůbec nepočítejte s tím, že najdete v textech nějakou legraci. Je to spíš, jako když si nešťastně upnete prst do svěráku. Rakouská říše v nás ale stále a neotřesitelně trvá (Stanislav Komárek) je jeho jedna čelist, Kdy konečně dospějeme k vlastní dospělosti – a ke skutečným vůdcům? (Jiří Jirásek) ta druhá. A jako rána kladivem působí, když se začtete do článku Skutečné poznání a pochopení minulosti není v současné politické atmosféře ve společnosti možné (Petr Sak). Au, to bolí…

Hermann Hesse

Hermann Hesse O létání

Hermann Hesse O létání Přeložil Vladimír Tomeš.

Argo

Pokud jde o mechaniku, buď jak buď jsem se přece jen něčemu přiučil, umím rozebrat šicí stroj, natáhnout kabel, obrábět železo, vyrábět šrouby, řezat pilou, rozeznám ocel, železo, mosaz, měď, cín, zinek, antimon atd., dovedu sestavit jednoduchý zvonek, pít mošt, jíst suchý chleba, komandovat učně, spadnout ze žebříku, roztrhat si kalhoty a co ještě k mechanice náleží, píše v květnu 1895 Hermann Hesse svému spolužákovi. Není divu, že jeho spisovatelstvím povznesené smysly technika o pár let později uchvátila ještě víc, když ho dokázala vyzvednout ze země k oblakům. Jeho postřehy z těchto dobrodružství v nejrůznějších formách naleznete v souboru O létání.

Jozef Banáš

Jozef Banáš Zóna nadšení

Jozef Banáš Zóna nadšení Přeložila Jarmila Valentová.

Knižní klub

Slovenský politik a stále hlavně spisovatel se po veselých příbězích, které posbíral během svého působení v parlamentu či na cestách po předvolebních agitacích a které pojmenoval Idioti v politike (idioti jsou tu ti, kteří do politiky jdou bez postranních úmyslů; Banáš se k nim řadí), vrací k románu. Jeho, jak sám říká, velmi autobiografická kniha Zóna nadšení je zároveň životní odyseou vlastní rodiny a potažmo celého tzv. východního bloku během let 1968–2008. Ovšem potřeboval jsem tam dostat kromě politických a osobních částí i pořádnou lovestory. Je smutné, že tu jsem si musel vymyslet, prohlásil s nadsázkou při křtu slovenské knihy roku 2008 Banáš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám