Hlavní obsah

Jakub Šofar: Studijně a taky abecedně

Právo, Jakub Šofar (sofar@atlas.cz), SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před nedávnou dobou se v tisku objevily studie, které tvrdí, že ti, jejichž příjmení začíná písmenem ze začátku abecedy, mají lepší startovní pozici do života než ti z jejího konce.

Článek

Je to možné – žijeme v době, kdy tvrdit o něčem, že je to nemožné, rovná se totální společenské sebevraždě. Naopak, určitě na tom něco je! Pamatuji si ze střední školy, že někteří kantoři byli opravdu zapomnětliví a vyvolávali pořád dokola stejné žáky z první třetiny abecedního seznamu. Jenže z tohoto bodu je možno se dále vydat dvěma rozdílnými cestami výkladu: 1) často vyvolávaní uměli lépe látku, měli proto lepší studijní výsledky, tudíž lepší šanci na společenské uplatnění, na budování kariéry, 2) méně vyvolávaní se mohli v hodinách věnovat jiným činnostem (kreslit, psát) a připravovat se tak na svoje budoucí povolání, protože „v životě“ známky na vysvědčení nikoho moc nezajímají.

Osobně bych se klonil ke druhé variantě, aspoň pro oblast umění, ještě lépe literatury. Jména Rudiš, Šabach, Topol, Vaculík, Viewegh, Urban, Žáček to dokazují. V tom případě ať klidně existuje taková abecední diskriminace.

Zcela vůbec to však nefunguje při nákupu knih v knihkupectví. Přestože mají prodejny knihy seřazené kvůli přehlednosti abecedně, ještě nikdy jsem neslyšel, že by se nějak nadstandardně prodávali spisovatelé od A třeba po F. Možná jen zaměstnanci statistických úřadů, pár bývalých důstojníků a dva tři literární kritici (tzv. likristatistici) začínají pěkně od začátku – od A. Občas taky přivolají prodavačku, že mají přehozeného Huptycha před Haklem. A než dojdou k písmenu P či R, jsou vykázáni, protože se už zavírá. Příště musíte přijít hned ráno, abyste to stihli!

Taky bych chtěl takovou nějakou studii napsat, zvláště pokud by byla placena z grantu (lahodné to slovo). Tak třeba: Je pro prodej knih lepší, aby se autor jmenoval Kloheň, nebo Svoboda? Ale o tom někdy jindy.

Reklama

Související témata:

Související články

Jakub Šofar: Tuto knihu věnuji...

Všichni, kdo se pokoušejí vyhrát nad písmeny, osedlat je a stát se spisovateli, hrnou se dnes do tohoto podniku většinou zbrkle a bez rozmyslu. Vůbec netuší,...

Jakub Šofar: S poctivostí nejdál dojdeš

Žijeme v rychlé době a většina z nás si s tím neví rady. Nestíháme mít čas sami na sebe, natož na druhé. To je pak těžké zaujímat nějaké názory.

Jakub Šofar: Tak to chodilo

Kdysi se sloupkům, nikoli těm dřevěným či betonovým, ale novinářskému žánru, říkalo kurziva. Psaly se totiž typograficky odlišeným písmem, ale to už je jen...

Výběr článků

Načítám