Hlavní obsah

Výběr Salonu: Pavel Ctibor, Zuzana Navarová, Zdeněk Vřešťál a Michal Přibáň

Právo, SALON

Dvakrát taky o zpěvačce Zuzaně Navarové, exilový literární život očima Michala Přibáně a literatura fyzika Pavla Ctibora.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

výběr Salonu

Článek

Pavel Ctibor

Pavel Ctibor Silentbloky

Dybbuk

Autor je fyzik a má zřetelně blízko k T. Learymu. V textech z poloviny devadesátých let zaznamenává poznatky o hledání jiného vnímání a zkoumání vědomí. A kromě snů a fantazmat nachází občas pozoruhodné souvislosti. Například v analogii s vlastnostmi nanokrystalů: O kultuře rovněž platí, že trend k povrchnosti nabývá na intenzitě. Od dob Warhola, který zdůrazňoval platnost povrchu a jeho reprezentativnost pro celek, již mnoho práce bylo mnohými vykonáno pro vyprchání vnitřku a jeho usazení se na povrchu. Je pak obrovskými styčnými plochami kudy sdílet, ale není co sdílet, neboť vnitřek je méně významný.

Zuzana Navarová

Zuzana Navarová Andělská počta

Host

Třiatřicet písničkových textů jedné z nejpozoruhodnějších českých muzikantek konce 20. století a soubor osmi medailonů-vyznání, které napsala v roce 2000 pro tehdejší časopis Neon, je spolu s fotografiemi základem nezvyklé básnické knihy. Nezvyklé proto, že Navarová básnířkou byla, a editorka Hana Svanovská jejímu charismatu porozuměla dokonale. Doslov či spíše esej o Zuzaně Navarové uzavírá s jistotou skutečných vykladačů: Neboť jen tomu, kdo má „v duši čisto“ a „v srdci jisto“, se dostává daru přetavit silnou, ale přece jen subjektivní zkušenost v univerzální, poeticky mocnou výpověď. Právě že o málokom se takováto téměř absolutní slova dají napsat, aniž bychom o nich byť jen na okamžik zapochybovali.

Zdeněk Vřešťál

Zdeněk Vřešťál Ne, Nerez nerezne

Galén

Cílevědomé knižní mapování českého folku pokračuje v nakladatelství Galén Vřešťálovým vyprávěním o skupině či spíše společenství, které kolem sebe spolu s Vítem Sázavským od roku 1979 vytvářeli. A když se tato pozoruhodně svébytná kapela v roce 1994 rozešla, dohodli se její protagonisté (spolu se Zuzanou Navarovou), že název Nerez nikdo z nich dál používat nebude a o pozůstalosti budou rozhodovat společně. V daném oboru zvláště zaznamenáníhodný důkaz zralosti. Na síti najdete komplementární stránky www.nerez.sk.

Michal Přibáň

Michal Přibáň Prvních dvacet let

Michal Přibáň Prvních dvacet let Kulturní rada a další kapitoly z dějin literárního exilu 1948–1968

Host

O exilovém literárním životě po roce 1968 toho víme nepoměrně více než o období mezi únorem 48 a srpnovou okupací 68. Ti nejvýraznější literáti tohoto dvacetiletí (Čep, Blatný, Hostovský, Listopad, Němeček, Součková) se sice „vrátili“ do učebnic, ale do širšího čtenářského povědomí minimálně dvou generací mají nejspíše cestu uzavřenou. Autor si stanovil za úkol popsat způsob, jakým autoři, nakladatelé, vydavatelé a čtenáři spoluvytvářeli exilový literární život.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám