Hlavní obsah

Jakub Šofar: S poctivostí nejdál dojdeš

Právo, Jakub Šofar (sofar@atlas.cz), SALON

Žijeme v rychlé době a většina z nás si s tím neví rady. Nestíháme mít čas sami na sebe, natož na druhé. To je pak těžké zaujímat nějaké názory.

Článek

Na názor je třeba mít čas, názor musí uzrát. Střílet od boku se nevyplácí, už proto, že je náš prostor vyplněn nekonečným množstvím mož -ných cílů. Mohli bychom pak zasáhnout cíl, který nás vůbec nezajímá, a to by byl malér. Představte si, že se z ničeho nic vyjádříte k tomu, k čemu jste se vyjádřit vůbec nezamýšleli. Brrr!

Před lety se v tomhle punktu žilo lépe. Cílů málo, pořád se musely vyměňovat terče, jak byly prostřílené. Všichni mluvili o tom stejném, dvě tři odpoledne strávená v hospodě, a už jste měli jasno. Jako včela jste navštívili pár pestíků a pak si doma stačilo odrbat z nohou pyl (to je samozřejmě básnicky vyjádřeno, rozumíme si, aby si někdo nemyslel, že jsem proměněný Řehoř Samsa). Znali jste všechna možná pro a proti a mohli jste diskutovat ostošest od rána do večera. Dneska je věc o to složitější, že zájmová specializace je obrovská, a pokud ještě stále chcete hrát roli oblastního polyhistora, pak návštěva společenských akcí není prosta nebezpečí. Nevíte, odkud na vás kdo vybafne a bude od vás chtít slyšet, co si myslíte o tom nebo tam o tom. Nejjednodušší cestou, jak z toho ven, je samozřejmě mocně si podlévat jazyk alkoholem a spoléhat na všeobecnou solidaritu s vaším blekotem. Opačnou cestu, tedy dolovat okamžité názory odněkud až z paty, si může dovolit jen opravdu zdatný a vybavený žvanil.

Třetí cesta – a pak že žádné nejsou! – je zvládnutí práce s úderným sloganem, který každého alespoň na chvíli zneutralizuje. Dovolil bych si nabídnout ten, o němž píše William Somerset Maugham v románě Veselice aneb Kostlivec ve skříni. Jakoukoli poptávku po vašem názoru na umělecký či sportovní výkon můžete vyřídit procítěně pronesenou poznámkou: Je to tak hrozně poctivé!

To je poctivý názor… Jen ho, prosím, nepoužívejte v diskusi o politice.

Reklama

Související témata:

Související články

Jakub Šofar: Tuto knihu věnuji...

Všichni, kdo se pokoušejí vyhrát nad písmeny, osedlat je a stát se spisovateli, hrnou se dnes do tohoto podniku většinou zbrkle a bez rozmyslu. Vůbec netuší,...

Výběr článků

Načítám