Hlavní obsah

Tereza Boučková: Pouhých dvacet let

Právo, Tereza Boučková, SALON

Začátek srpna jak má být. Ráno chladno. Přes mlžný opar se prudce dere slunce. Obloha je přes den jako vymetená, teploty kolem pětadvaceti. Krajina svěží po všech těch slejvácích. Letničky kvetou, okurky rostou, brambory si nakopeme k obědu – jsou povedené. Zase jsme obalili a usmažili vatovce. Tentokrát byl velký jak dva fotbalové míče. Nádhera.

Foto: Zdenko Pavelka, SALON, Právo

Tereza Boučková

Článek

Přitom je tak těžké nenechat se každé ráno otrávit – denním tiskem. A každý večer u televizních zpráv. Je to skoro nemožné, když se nacházíme před volbami, už bohužel permanentně. Člověk tak chtě nechtě neustále registruje zprávy, co žádnými zprávami nejsou; jsou to kýble hnoje. A to se nacházíme teprve na začátku „předvolební kampaně“.

Píšu výraz do uvozovek, protože slovo kampaň znamená podle Slovníku spisovného jazyka českého bojové úsilí o něco. Je to také větší politická akce, zaměřená zpravidla k nějaké aktuální otázce, úkolu. Kampaň je i boj, resp. tažení proti někomu či něčemu… Ale v žádném případě to není fízlování, donášení, nadávky, pomluvy, podrazy a sprostoty všeho druhu! Už teď jsou toho plná média; špína se lije ze všech (politických) stran proudem a člověku/občanu/voliči se chce zvracet. Jak to bude vypadat, až se „kampaň“ rozjede naplno?

Na internetu koluje anonymní dvoustránkový spisek s názvem Několik vět 2009. Chtěl by být nejspíš jakýmsi novým manifestem po dvaceti letech, ale mně to připadá jen jako hospodské tlachání: nadává to na všechno a všechny a řešení nenabízí.

Já si nemyslím, že je tu od konce totalitního režimu všechno tak špatné, prolezlé korupcí a elitářstvím, jak se v „manifestu“ a v médiích prezentuje. Je spousta správných lidí na správných místech a dělají svou práci rádi a dobře. Jen se nehrnou do vysoké politiky – a není divu. Naše země vzkvétá – a ne, že ne!

Dvacet let svobody je strašně málo na to, aby společnost vygenerovala takovou politickou elitu, která dokáže čelit praktikám bývalých estébáků i tlakům ekonomických lobbistů (mnohdy též bývalých estébáků), aniž by se smočila, nebo i jen snížila k protiakci. Schází nám elita, která nepodlehne vábení moci za každou cenu. Musíme si na ni ještě pár let počkat.

Anebo umřít včas.

Reklama

Související témata:

Související články

Tereza Boučková: Kololoď

Všichni přátelé, co občas šlápnou do pedálů, o tom básnili. A všichni už to měli za sebou, dokonce nejednou. A básnili pořád pryč, až jsem i já na dovolenou na...

Výběr článků

Načítám