Hlavní obsah

Výběr Salonu: Muriel Barberyová, Analogon 57

Právo, SALON

Dva roky byla nejprodávanější francouzskou knihou ta od Muriel Barberyové. Salon ji doporučuje v kombinaci se strašlivě přírodopisným Analogonem 57.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

výběr Salonu

Článek

Muriel Barberyová

Muriel Barberyová S elegancí ježka

Muriel Barberyová S elegancí ježka Přeložil Petr Christov.

Host

Historky z domu číslo 7 na pařížské ulici Grenelle byly od září 2006 téměř dva roky nejprodávanější francouzskou knihou. Zamilovali se Francouzi do mimořádně vzdělané domovnice, která ovšem svou slabost pečlivě tají? Protože být chudá, ošklivá a navíc inteligentní, to člověka v naší společnosti odsuzuje k vystřízlivění a k pochmurné budoucnosti, na niž je třeba si začít zavčas zvykat. Krása omlouvá všechno, dokonce i neslušnost. Inteligence dnes už není kompenzací stavu věcí, dorovnáním, které příroda nabízí méně šťastným dětem, ale stala se nadbytečnou hračkou, která zvyšuje hodnotu šperku. Nebo si je získala druhá vypravěčka, dvanáctiletá Paloma z bohaté rodiny ve stejném domě, která to tajemství nahlédne? Nejspíš obě, protože teprve dohromady je příběh celý.

Analogon 57

Toto vydání surrealistické revue nese název Strašlivý přírodopis a o přírodě v něm zřejmě nejpůvabněji píše Jiří Sádlo v reportáži z návštěvy tajgy u Doks. Nemůže samozřejmě chybět borgesovská fantastická zoologie, zvláště draci, ale taky vodopanenky. A člověk jako nejstrašlivější zvíře. Než psát o něm, to raději čtěme o vločkách, které tu byly, stejně dokonale šesterečné jako dnes, už před čtyřmi miliardami let. Chumelenice je starší než život, pochvaluje si zmíněný přírodovědec JS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám