Hlavní obsah

V Písku začíná přehlídka studentských filmů

Právo, Pavel Orholz

Přehlídka studentských filmů z celého světa začíná už ve čtvrtek v Písku. Devátý ročník Mezinárodního filmového studentského festivalu (MFSF) nabídne do soboty padesát soutěžních snímků a diváci budou moci i srovnávat pojetí tvůrců z různých kontinentů.

Článek

Festivalem bude po tři dny žít celé město, v kulturním programu jsou i koncerty, výstavy, workshopy, besedy a divadelní představení.

Pořadatelé ze Soukromé vyšší odborné školy filmové ve spolupráci s Filmovou akademií Miroslava Ondříčka v Písku mohli pro letošní ročník vybírat ze 173 snímků z nichž 50 nejlepších bude promítáno v kině Portyč. „Vzhledem k tomu, že náš festival je už devátým rokem, získáváme si ve světě určitý věhlas a neztrácíme se ani v silné konkurenci podobných akcí. Letos jsme mohli do festivalového programu vybírat snímky z počtu 173, zatím co loni nám jich tvůrci poslali něco kolem stovky,“ sdělila Právu ředitelka festivalu Vladana Terčová.

Upozornila, že v programu jsou snímky z Německa, USA, Izraele, Filipín, Indie, Kanady, Estonska, Bulharska, Holandska, Švédska, Indonésie či Portugalska. „Pro všechny bude zajímavé především srovnání pojetí filmu v jednotlivých zemích. Myslím, že snímky, které jsme vybrali mají svou nespornou úroveň. Například německé snímky se mohou pyšnit skvělým provedením díky vyšším rozpočtům, ale někteří tvůrci například z asijských zemí se blýskli skvělými scénáři a představením pro nás odlišných kultur i trochu jiného pojetí myšlení,“ upozornila Terčová.

Game is not over

Zmínila, že mottem letošního ročníku je slogan Game is not over. O cenách pro nejlepší filmy bude rozhodovat mezinárodní porota složená z renomovaných filmových tvůrců. „Cenu si letos mohou odnést i diváci. V případě, že si koupí akreditaci na festival mohou vyhrát cestu se Student Agency v hodnotě 9100 korun i luxusní tašku od firmy Dicota,“ uvedla Terčová s tím, že akreditace na všechny tři dny stojí 120 korun.

Program bude rozdělen do sedmi soutěžních bloků a doplní ho ještě promítání toho nejlepšího z Filmové akademie Miroslava Ondříčka. Kromě filmů je naplánován i velmi bohatý doprovodný program.

Na workshopech se s návštěvníky o své praktické zkušenosti podělí Varhan Orchestrovič Bauer, Philip Lee Singer či Milan Cais. Je připravena i celá řada hudebních zajímavostí – na festivalu vystoupí Fastfood Orchestra, DJ Zig Zag, Andrew, The Tchendos DJ´s, Maradona Jazz či DJ´s Mucho a Baltazar. Páteční večer zpříjemní večerní fireshow na Kamenném mostě v malebném centru Písku. Podrobnosti k programu i celé akci může každý získat také na internetových stránkách www.filmfestpisek.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám