Hlavní obsah

Poslední aristokratka ve Varech: o ořechovce, pošukovi a Kostce

Novinky, Lenka Hloušková
Aktualizováno

Režisér Jiří Vejdělek, herci Yvona Stolařová, Eliška Balzerová, Pavel Liška a kameraman Vladimír Smutný představili v Karlových Varech očekávaný film Poslední aristokratka. Do kin půjde koncem října. Snímek podle knižního bestselleru kastelána Evžena Bočka se natáčel hned na pěti českých a moravských zámcích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva: Eliška Balzerová, Jiří Vejdělek, Yvona Stolařová, Vladimír Smutný a Pavel Liška

Článek

„Připravit film podle knihy je vždy lepší, jenže nesmí to být bestseller,” řekl ke snímku režisér Vejdělek na diskusi s diváky v Domě ČT v Karlových Varech. Místnost, kde se delegace s nimi setkala, byla beznadějně plná desítky minut před zahájením akce.

Viděno počtem lidí, kteří vše sledovali v okolí, lze říci: na tenhle snímek se mnozí vážně těší.

Hynek Čermák o Kostkovi z Kostky a fotografiíchVideo: Novinky

Vejdělek prozradil, že – než se začalo točit – trvalo to roky. Připravil kolem dvaceti variant scénářů. „Kniha je psaná deníkovou formou, touhle cestou jsem úplně jít nechtěl. Pro srozumitelnost děje jsem také musel vynechat řadu postav,“ zmínil fázi příprav.

V hlavní roli ořechovka

Eliška Balzerová, alias paní Tichá, tedy kuchařka na Kostce, naopak zmínila, že se snažila své knižní předloze co nejvíce přiblížit: „Udělala jsem vše pro to, abych byla paní Tichou.“ Vtělení do role se jí podařilo natolik, že ji autor předlohy Evžen Boček na place nepoznal. V údivu prý jen řekl: „Takhle jsem si ji představoval.“

Jiří Vejdělek o delší cestě k Poslední aristokratceVideo: Novinky

Oblíbená herečka také zmínila, že jako kuchařka rodině přijíždějící z USA vaří. A jako milovnice ořechovky, ji do všeho přidává: „Sice je v hodně záběrech. Ale pili jsme vždy jen něco ohavného, co ořechovku připomínalo jen barvou. Až v posledním záběru nás rekvizitáři překvapili a skutečně jsme si pochutnali na ořechovce. Je výborná.“

Prozradila, že si kvůli roli nechala na hlavě udělat trvalou.

Foto: Evolution Films

Původně literárních postav se ujala česká herecká esa. Nechybějí mezi nimi Vojtěch Kotek, Hynek Čermák nebo Tatiana Vilhelmová.

Doplnila, že všechny Bočkovy knížky znala ještě před natáčením, protože „prostě ráda a hodně čte“. „Doporučuji to všem. Knížky jsou dobrým lékem na hodně starostí.“

Hraju zase pošuka

Další roli v Poslední aristokratce dostal Pavel Liška, svého zahradníka vystihl slovy: „Jsem zase za pošuka. Neustále umírám, proto nezahradničím.“ K charakteristice své postavy pak dodal: „Uměla delegovat práci.“

Podle kameramana Vladimíra Smutného, který na MFF KV zítra převezme Cenu prezidenta MFF KV, byly podmínky k natáčení velmi dobré. Pochvaloval si také zámecké interiéry.

Nicméně práce se světlem v nich byla těžší: „Prostory jsou přirozeně tmavší. Někdy jsme doslova budovu obalovali světly, aby bylo světlo na place co nejlepší.“

Kostkovi na Kostce

Snímek má mít českou a slovenskou premiéru 24. října.

Film začíná na sklonku roku 1996 ve chvíli, kdy Newyorčan Frank (Hynek Čermák) získá díky svým šlechtickým předkům v restituci zpět dávné rodové sídlo – zámek Kostka.
Hrabě František Antonín Kostka z Kostky se tak po více než 40 letech chystá s dcerou Marií (Yvona Stolařová) a temperamentní ženou Vivien (Tatiana Vilhelmová) na návrat do Čech.
Čerství aristokraté, neznalí místních poměrů a nepolíbení českou realitou, někdejší vlast znají jen z vyprávění, restituci zámku za ně řeší právní zástupce Benda (Vojtěch Kotek).
Po příjezdu rodina zjišťuje, že se zámek nachází ve stavu pozvolného rozkladu. Jedinými stálými obyvateli jsou kastelán Josef (Martin Pechlát), bodrá hospodyně paní Tichá (Eliška Balzerová) a hypochondrický údržbář a zahradník pan Krása (Pavel Liška).
Nejblíže v okolí, na sousedním zámku Hvězda, bydlí mladý šlechtic Max (Zdeněk Piškula) z početného rodu Launů.
Zatímco osazenstvo Kostky pozvolna procitá z mátožného spánku porevolučních let, Kostkovi stojí před těžkou volbou, zda generacemi vybudované sídlo prodat a vrátit se do Ameriky, či ho zachránit.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Chodíte do kin rádi na adaptace svých oblíbených knih?
Ano
84,1 %
Ne
15,9 %
Celkem hlasovalo 314 čtenářů.

Soutěžte s Poslední aristokratkou a Právem

  • Vyfoťte se od 13. července do 3. října 2019 s plakátem nového celovečerního filmu Jiřího Vejdělka Poslední aristokratka nebo se stejnojmennou knihou Evžena Bočka či její obálkou na kterékoliv památce ve správě Národního památkového ústavu na území České republiky.
  • Fotografii spolu se správnou odpovědí na soutěžní otázku zašlete na vyhraj@pravo.cz do 3. 10. 2019 a přidejte svoji adresu, abychom mohli výhry vylosovaným výhercům zaslat.
  • V červenci najdete soutěžní otázku v Právu, a to v sobotu 13. 7. a ve čtvrtek  25. 7., v  srpnu v sobotu 3. 8. ,ve čtvrtek 15. 8.  a v sobotu 31.8.,  a poslední otázka vyjde v Právu ve čtvrtek 12. 9.
  • A ceny? Soutěží se o celoroční rodinnou vstupenku s neomezeným vstupem na všechny objekty ve správě NPÚ na území ČR. Nebo dva lístky na slavnostní premiéru filmu Poslední aristokratka v Praze a setkání s režisérem Jiřím Vejdělkem. Nebo hraná adventní prohlídka pro rodinu a vstup na zámek Lemberk, kde se natáčela Poslední aristokratka. Nebo návštěva zahrad, aktuálních výstav a rodinný vstup na zámek Buchlovice, kde se natáčela Poslední aristokratka. Nebo pozvánka na svátky kamélií a rodinný vstup na zámek Rájec, kde se natáčela Poslední aristokratka. Nebo kostýmová prohlídka pro rodinu a vstup na zámek Milotice, kde se natáčela Poslední aristokratka. Nebo 15 x jednorázová rodinná vstupenka na jakýkoliv objekt ve správě NPÚ na území ČR atd.
  • Jména prvních šesti výherců zveřejní deník Právo v pondělí 7. října 2019
  • Organizátorem soutěže je Borgis, a.s. a Falcon, a.s

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám