Hlavní obsah

MFF KV: Ukrajinci žádají stažení ruského filmu Kapitán Volkonogov uprchl

Lenka Hloušková, Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Politika, války, spory patří k častým námětům filmů, které se tradičně promítají na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Ani letošek nebude výjimkou. Nicméně výjimečné je to, že jeden z titulů by měl být – alespoň podle ukrajinských filmařů – stažen z přehlídky ještě před jejím zahájením. Jde o ruský snímek Kapitán Volkonogov uprchl. Vedení MFF KV tuto možnost odmítlo.

Foto: KVIFF

Kapitán Volkonogov uprchl. Na MFF KV se má promítat celkem čtyřikrát.

Článek

K vyřazení snímku vyzvali ukrajinští filmaři vedení festivalu otevřeným dopisem. To ovšem podobný krok udělat nechce.

Vše zdůvodnilo mimo jiné tím, že Česko Ukrajince od počátku válečné agrese Ruska proti Ukrajině silně podporuje a že vybraný film nevyjadřuje žádnou podporu války.

Ve výběru od podzimu

„Karlovarský festival jako významná kulturní akce hledal v této souvislosti smysluplnou formu podpory Ukrajiny. Proto jsme nabídli zázemí projektu Works in Progress filmového festivalu v Oděse a velmi nás těší, že v hlavním programu festivalu přivítáme čtyři ukrajinské filmy a uvedeme i snímek Mariupol 2, který je unikátním svědectvím o válce a městě, které se stalo jedním z jejích tragických symbolů. Snímek Kapitán Volkonogov uprchl jsme zhlédli na loňském filmovém festivalu v Benátkách a pozvali během podzimu. Přestože děj je zasazen do období roku 1938, lze v příběhu najít paralely s aktuální situací. Film podle nás velmi přesně pojmenovává, jak manipulativní jednání despotického lídra dokáže ovlivnit smýšlení většinové společnosti, ve jménu ideologie účelově vytvářet nepřátele režimu a bezohledně je likvidovat a jak takové jednání v konečném důsledku vede k celonárodní tragédii. V tomto smyslu vidíme ve filmu Kapitán Volkonogov uprchl nepřímou, byť velmi čitelnou kritiku stávajícího ruského režimu,“ uvádí se v prohlášení, jež podepsali za MFF KV prezident festivalu Jiří Bartoška, jeho výkonný ředitel Kryštof Mucha a umělecký ředitel Karel Och.

Foto: Petr Horník, Právo

(zleva) Šéf produkce festivalu Petr Lintimer, Kryštof Mucha, programový ředitel Karel Och, prezident Jiří Bartoška a moderátor Marek Eben.

Uvedení snímku může podle vedení festivalu spustit veřejnou diskusi.

Anketa

Měly by mezinárodní sankce po ruských sportovcích podle vás dopadnout i na ruské umělce a jejich díla?
Ano
12,1 %
Ne
80,8 %
Posuzoval/a bych vše případ od případu
7,1 %
Celkem hlasovalo 3709 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám