Hlavní obsah

Láska za časů apartheidu. Přehlídka Tady Vary uvede film Teplouš

Novinky, Zbyněk Vlasák

8. červenec bude v rámci přehlídky Tady Vary, která zavítá do skoro stovky kin po celé republice a tak trochu nahradí zrušený karlovarský festival, patřit filmu Teplouš, příběhu jihoafrického vojáka z doby apartheidu.

Foto: KVIFF

Film Teplouš vznikl podle stejnojmenné literární předlohy.

Článek

Píše se rok 1981, jsme v Jižní Africe, zemi vládne apartheid, konzervativní řád, který přísně dělí společnost podle barvy kůže. Země je v mezinárodní izolaci a momentálně řeší především ochranu své hranice s „černou“ Angolou, kterou zmítá občanská válka a zároveň je pod vlivem komunistického Sovětského svazu.

Mladík Nicholas je jedním z těch, kteří musí povinně na dvouletou vojenskou službu s tím, že bude strážit angolskou hranici.

„V roce 2015 mě oslovili producenti, jestli bych si nepřečetl autobiografickou knihu Andreho Carla Van der Merweho nazvanou Teplouš. Shodli jsme se pak, že je v ní něco, co stojí za bližší prozkoumání. Pro mě bylo tím nejzajímavějším téma hanby mezi muži z generace, která byla hodně militarizovaná,“ říká režisér filmu Oliver Hermanus.

Mimochodem jedním z oněch producentů, kteří stáli u vzniku snímku, je i Eric Abraham, držitel dvou Oscarů: za českého Kolju a polskou Idu.

„Začal jsem tím, že jsem se jal prozkoumávat různá rodinná alba z té doby,“ pokračuje Hermanus. „Udělal jsem si z toho jakousi fotobanku, která se následně stala páteří našeho přístupu k tomu, jak bude film vypadat: ať už šlo o barvy, auta, oblečení, nebo účesy. Snažil jsem se tehdejší realitu vykreslit co nejvěrněji.“

Kliky i propaganda

Nicholase čeká nejprve tvrdý výcvik, který ho má naladit na křesťanskou, antikomunistickou, rasistickou, homofobní a nacionalistickou notu. Kromě kliků a nekonečných nočních pochodů bez vody v torně k tomu slouží i povinná propagandistická videa.

Nejtěžší zkouška však přijde, když se Nicholasovi začne líbit jeden z jeho spolubojovníků, což je něco, co se v daném prostředí neodpouští.

„Vždycky doufáte, že se vám podaří diváky vyprovokovat, aby po zhlédnutí vašeho filmu začali o světě přemýšlet aspoň malinko jinak: o sobě, o své rodině nebo třeba o svých sousedech,“ říká Hermanus. „Ne že byste jim vnucoval nějaké své odpovědi, stačí položit ty správné otázky.“

Snímek Teplouš měl světovou premiéru loni na benátském filmovém festivalu.

Reklama

Související články

Karlovarský festival letos nebude

S ohledem na přetrvávající opatření vlády v souvislosti s koronavirovou krizí a kvůli jejím mezinárodním dopadům a celosvětově komplikované situaci jsme...

Výběr článků

Načítám