Hlavní obsah

Ivan Trojan o Šarlatánovi: Je dobře, že jsme s Josefem z jednoho vejce

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šarlatán, tak se jmenuje nový film slavné režisérky Agnieszky Hollandové. Do hlavní role obsadila dva Trojany, Ivana a jeho syna Josefa. Ztvární slavného, dnes téměř zapomenutého léčitele Jana Mikoláška (1887-1973), který vyslechl miliony lidí trpící různými neduhy. Choroby jim určoval pohledem do moči. Následně je léčil bylinami.

Ivan Trojan a Josef Trojan - rozhovorVideo: Novinky

 
Článek

Delegace nový snímek představila ve Varech ve středu. Předpokládá se, že půjde do kin někdy příští rok. Agnieszka Hollandová jej připravovala se svým týmem dlouhé roky. Přiznala, že obsazení mladšího z Trojanů byl její nápad.

Film se dotočil tento týden.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan Trojan, Agnieszka Hollandová a Josef Trojan představili na MFF KV nový film Šarlatán.

 Dva muži, jedna role. Jak se to daří střídat synovi a otci?

Ivan: Jak se střídá? Já doufám, že dobře. Že to, že jsme z jednoho vejce, bude pro ten film velké plus. V to doufám. Jinak se nám střídalo tak, že jsme se na place vlastně nepotkali, protože hrajeme jednu a tutéž postavu.

Vím, že hrajete Jana Mikoláška, asi nejslavnějšího léčitele u nás, který deklaruje, že vyléčil nebo jim prošlo až 5 a půl milionu lidí. Kdy přišla nabídka na scénář s tím, že byste se mohli střídat?

Josef: Pro mě je to poměrně poetická historka, protože před dvěma a půl lety jsem se rozhodl, že bych se chtěl začít věnovat herectví. Tak jsem zvedl telefon a projel jsem si nějaké castingové agentury a jedna mě speciálně zaujala hlavně tím, jaké filmy obsazovala. To byla agentura Kateřiny Oujezdské, KO Casting.

Foto: CinemArt

Agnieszka Hollandová a Ivan Trojan při natáčení Šarlatána.

Zavolal jsem ji, jestli by si mě vzali pod křídla. Ona shodou okolností mi za dva týdny nabídla možnost castingu na tuto roli s tím, že to asi z padesáti, šedesáti procent nevyjde, že jsem ještě malej a že je to tak na zkoušku. No a o rok později se ozvali a dostal jsem se k tomu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ivan a Josef Trojanovi při besedě v Domě ČT.

Proč jste šel přes castingovou agenturu, když máte doma tátu herce?

Josef: No to byla náhoda, byl to trochu impuls z mé strany. Kateřinu to napadlo, ale vzhledem k tomu, že jsem ji kontaktoval, tak kdo ví, jak by to bylo, kdybych ji nekontaktoval.

V jaké fázi je natáčení?

Ivan: Konec.

Konec?

Ivan: Natáčení je konec, teď už se s tím budou v postprodukci dělat všechny ty věci, které k tomu patří. Bude se to stříhat, barvit a eventuálně některé věci synchronovat a podobně. Naše fáze včerejším (úterý) dnem skončila.

To znamená, že tento týden padla poslední klapka?

Ivan: Ano.

A kde?

Josef: Někde na Plzeňsku, nepamatuji si přesné jméno, lokaci.

Ivan: Byla to scéna Pepy. Já jsem skončil předevčírem, Pepa včera.

Reklama

Výběr článků

Načítám