Hlavní obsah

Film zesnulého režiséra Němce bude soutěžit o hlavní cenu na karlovarském festivalu

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Lenka Hloušková, Zbyněk Vlasák

Hned dva snímky českých tvůrců se dostaly do hlavní soutěže 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (MFF KV). Film Vlk z Královských Vinohrad natočil nedávno zesnulý režisér Jan Němec. Druhým je snímek Učitelka Jana Hřebejka, který se tak probojoval do prestižního výběru opakovaně.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Němec (12. 7. 1936 – 18. 3. 2016)

Článek

„Náš život je rychlejší než vzpomínka ně něj,“ tvrdí ve své poslední posmutnělé komedii Němec. Režisér světového formátu natočil film podle autobiograficky laděných povídek. Záběry do něj vznikaly také loni na karlovarském festivalu. Jeho slavnostního uvedení do kin se ovšem nedočkal. Zemřel letos v březnu v 79 letech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och

Umělecký ředitel  MFF KV Karel Och na něj pro Novinky.cz zavzpomínal: „Celý jeho film byl pro mě velmi emotivním zážitkem. Ostatně poprvé a naposledy jsem s ním mluvil právě loni v Karlových Varech, kdy za mnou přišel a vyprávěl mi o svých dojmech z našeho festivalu.“ Podle něj  rozený buřič byl k organizátorům milý: „K mému mírnému překvapení byl veskrze pozitivní.“

Hřebejkova Učitelka

Další český snímek přiveze do Varů Jan Hřebejk. Natáčel jej ve slovenské koprodukci a nazval jej jedním slovem: Učitelka.

Děj dramatu zasadil do éry pozdní československé normalizace. Ředitelka základní školy v něm svolává mimořádnou rodičovskou schůzi, neboť o zdánlivě empatické a laskavě vyhlížející třídní učitelce Drazděchové se říká, že prostřednictvím svých žáků manipuluje jejich rodiči.

„Je to výtečně napsané a precizně zrežírované drama se skvělými hereckými výkony. Mimo jiné si od něj slibujeme, že má tím, jak srozumitelným způsobem zobrazuje zdejší školní a potažmo i politickou realitu, potenciál oslovit naše zahraniční publikum včetně filmových profesionálů,“ hodnotí Och.

Foto: Právo - Jan Handrejch

Režisér Jan Hřebejk.

Právě Hřebejk přitom ve Varech opakovaně v soutěžích bodoval. V roce 2013 získal ocenění za režii filmu Líbánky, v roce 2006 Zvláštní cenu poroty za Krásku v nesnázích.

Další navrátilci

Hřebejk přitom není jediný, kdo se do festivalových soutěží vrací. Letos k navrátilcům patří také Ital Roberto Andò (Ať žije svoboda na MFF KV 2013).

Nově ve Varech představí filozofickou detektivku Zpovědi s Tonim Servillem v hlavní roli. Dalším staronovou tváří bude talentovaný Rus Ivan Tverdovsky (vítěz soutěže Na východ od Západu s filmem Nápravná třída), kdy přiveze fantaskní drama Zoologie.

Žánrově pestrou skladbu soutěžních filmů pak doplní neobvyklá německá psychologická romance Prvotní štěstí s Martinou Gedeck v hlavní roli či komorní drama maďarského režiséra Szabolcse Hajdu Rodinné štěstí.

Možné hity

V minulosti ovšem nejen u diváků v kinech bodovaly i snímky z jiných sekcí MFFKV. Letos by se  podle organizátorů hitem mohl stát film v soutěži Na východ od Západu. Tu zahájí originální, akcí nabitá černá komedie Attily Tilla Takoví normální vozíčkáři o teenagerech upoutaných na invalidní vozík, kteří vytvoří gang nájemných vrahů.

Foto: Falcon

Aňa Geislerová v Polednici

Mezi dvanáctkou snímků – deseti debuty a dvěma druhými filmy – je výrazně zastoupen i ženský element, mimo jiné energickým estonským debutem Triin Ruumet Zmatené dny či atmosférickým, výsostně autorským dramatem Dům těch druhých režisérky Rusudan Glurjidze. Českým zástupcem je letos psychologické drama s prvky hororu Polednice.

Češi v dokumentu

Čeští zástupci budou vedle hlavní sekce usilovat o ocenění rovněž v dokumentární soutěži. Ta představí hned tři světové premiéry – Normální autistický film Miroslava Janka, FC Roma Tomáše Bojara a Rozálie Kohoutové a Příbuzní Vitalije Manského.

Mezi tuctem titulů z celého světa se objeví i dokumenty Věž, rotoskopická animace ozvláštněná rekonstrukcí vůbec prvního medializovaného školního masakru ve Spojených státech, či Země koho?, přinášející palčivou zprávu o šokující úloze policie před, během a po Egyptské revoluci.

Znělka se Svěrákem

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary proběhne v lázeňském městě od pátku 1. do soboty 9. července. Slavnostně jej zahájí hodně očekávaný snímek Anthropoid, který přijede osobně uvést herec Jamie Dornan. (celá zpráva)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jamie Dornan na červeném koberci

Součástí nesoutěžního programu bude také exkluzivní světová premiéra dvou dílů seriálu HBO Pustina, na jehož natočení se podíleli režiséři Ivan Zachariáš a Alice Nellis.

Hrdinou nové festivalové znělky bude pak Zdeněk Svěrák, který letos oslavil osmdesátiny. Za svou uměleckou tvorbu získal už v roce 2014 Ceny prezidenta MFF KV. Tu si letos odveze herečka Jiřina Bohdalová. (celá zpráva)

Reklama

Výběr článků

Načítám