Hlavní obsah

Na karlovarský festival přijede hvězdný Jude Law

Novinky, Zbyněk Vlasák

Britský filmový a divadelní herec Jude Law, známý z filmů Stevena Spielberga, Sama Mendese nebo Terryho Gilliama, převezme na 45. ročníku MFF Karlovy Vary Cenu prezidenta festivalu.

Foto: ČTK

Jude Law

Článek

Londýnského rodáka rodiče, oba učitelé, pojmenovali po slavné písni Beatles a už od mládí ho nechali ochutnávat hereckou profesi. Od třinácti let vystupoval s divadelním souborem, po maturitě působil na jevištích londýnského West Endu. Z hlediska filmové kariéry byl pro něj zlomový rok 1997, kdy si zahrál mimo jiné v životopisném snímku Oscar Wilde či krimidramatu Půlnoc v zahradě dobra a zla režiséra Clinta Eastwooda.

Dvě nominace na Oscara a titul Nejvíc sexy muž

Cenu BAFTA a první nominaci na Oscara získal za roli energického Dickieho Greenleafa ve snímku Talentovaný pan Ripley (1999), který bude v Karlových Varech jako pocta herci uveden. Tričko, v němž byla jeho postava zavražděna, má údajně stále doma.

Po roce 2000 už jde z jednoho úspěšného projektu do druhého – u Stevena Spielberga si zahrál robota ve snímku A.I. – Umělá inteligence (2001), Sam Mendes ho obsadil do krimi Road to Perdition (2001), neztratil se ani ve válečném Nepříteli před branami (2001). Druhou oscarovou nominaci mu pak přinesla úloha v dramatu Návrat do Cold Mountain (2003). To vše stačilo ke slávě.

„Dělám ale jen věci, na které bych sám šel do kina. Věci, u nichž se mohu něco naučit, s lidmi, kteří mě mohou obohatit,“ říká ke svým rolím.

Diváky a divačky si nicméně získal i jinak než jen hereckým umění. V roce 2004 obdržel titul Nejvíc sexy muž od časopisu People Magazine. V podobné anketě francouzské verze Elle skončil třetí.

„Ani bych nevěděl, jak ze sebe udělat sex symbol, takhle mě prostě někdo naprogramoval,“ říká k tomu Law. „A že jsem ve skoro každém filmu nahý? Ne, s tím nemám problém.“

Dr. Watson i Rytíř umění

V poslední době jsme ho měli možnost vidět v Imagináriu dr. Parnasse (2009) a v nové divácky úspěšné adaptaci Sherlocka Holmese (2009), kde si zahrál doktora Watsona. Oba film byly k vidění i v české distribuci.

Paralelně rozvíjí svou divadelní kariéru. Za roli v broadwayské inscenaci Indiscretions (1995) získal Theatre World Award a nominaci na cenu Tony. Nadšení vyvolal rovněž titulní úlohou v londýnském Hamletovi (2009), které mu vyneslo řadu ocenění včetně další nominace na sošku Tony. Zda ji promění, bude jasné v několika dnech. Byl vyznamenán také prestižním řádem Rytíř umění a literatury Francouzské republiky a podílí se i na řadě charitativních a mírových projektů.

Jude Law je první ohlášenou zahraniční hvězdou letošního karlovarského festivalu, který proběhne od 2. do 10. července 2010. Více o tomto filmovém svátku se dozvíte ve speciální příloze Novinek zde.

Reklama

Související články

Retrospektiva Karla Vachka v Karlových Varech

Karlovarský filmový festival uvede kompletní retrospektivu význačného českého filmového režiséra a myslitele Karla Vachka. Letos sedmdesátiletý tvůrce...

Výběr článků

Načítám