Hlavní obsah

Whisky a vodka v Karlových Varech

Právo, Zbyněk Vlasák

Jeden z nejvíc oceňovaných německých režisérů Andreas Dresen dorazí do Karlových Varů se svým posledním filmem Whisky s vodkou. Hodně se v něm pije, soutěží a natáčí.

Článek

Otto Kulberg je herecká hvězda už trochu za vrcholem sil. Je slavný, ví toho o natáčení hodně, víc než leckterý režisér, ale stejně netuší, co se sebou. A tak pije. Příliš.

Zrovna točí film z dvacátých let a když už se potácí i na place, dojde všem okolo trpělivost. Rozhodnou se najmout mladšího herce, který bude dělat Ottovi dvojníka. Neboli každý záběr se vyrobí dvakrát, jednou s jedním, podruhé s druhým. A až na konci natáčení se má rozhodnout, který z herců se použije do finální verze.

Tenhle absurdní a drahý nápad kupodivu funguje, Ottovi mladá konkurence svědčí. Tedy aspoň jeho výkonu, když je kamera vypnutá, je ještě nesnesitelnější než obvykle.

Kovbojka na závěr

Zápletku pak rozvíjí další úsměvné scény, například když při scéně na lodi, mají oba ještě kaskadéra. Přesto není film Whisky s vodkou (Whisky mit wodka) fraškou. Balancuje spíš na hrané smutného dramatu a lehké komedie.

A vypovídá i něco o procesu výroby filmu, jaká směsice charakterů se u něho sejde, jak velký vliv na výsledek jednotlivé vztahy mají a jak, pokud nemá režisér vše pevně v rukou, se může film prostě rozpliznout.

Souboj obou hlavních postav, obou herců, pak vyvrcholí v závěrečné až kovbojské scéně, kdy se snaží jeden druhého přepít. Vodka proti whisce. Taky trochu stáří versus mládí. Zkušenost versus snaha. Uskutečněné sny a nic před vámi versus čekání na šanci.

Film natočil slavný německý režisér Andreas Dresen (má ceny z Berlinale i z Cannes), který v Karlových Varech uvedl už tři snímky: Tichá země, Noční postavy a Láska na grilu.

V rozhovoru pro magazín Senses for cinema mimo jiné prohlásil: „Ve filmech není ani stopy po autenticitě. Pokud jí chcete dosáhnout, podívejte se z okna. Maximálně můžete na plátně narazit na pravdu. Filmování je založeno na výběru ze skutečnosti, ale není to skutečnost sama. Je to iluze. Chci na to svou tvorbou stále upozorňovat.“

Film bude na MFF Karlovy Vary uveden v mezinárodní premiéře.

Whisky s vodkou

Whisky s vodkou Německo 2009, 108 min.

Režie: Andreas Dresen, scénář: Wolfgang Kohlhaase, hrají: Henry Hübchen, Corinna Harfouchová, Sylvester Groth, Markus Hering aj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám