Hlavní obsah

Za všechno může Jidáš, tvrdí vězni v rozkošné italské komedii

Právo, Zbyněk Vlasák

V Karlových Varech bude o Křišťálový glóbus soutěžit také bývalý filmový kritik a dnes režisér Davide Ferrario se svým snímkem Za všechno může Jidáš. Natočil ho ve věznici se skutečnými trestanci.

Článek

Sociální přesah, trochu filozofie a prvky muzikálu ozvláštňují výborný snímek Za všechno může Jidáš (Tutta colpa di Giuda).

Ústřední postavou je v něm Irena, mladá divadelní režisérka, která se vyžívá v avantgardě. A na výzvu vězeňského kaplana se rozhodne své schopnosti naplno využít v rámci představení přímo mezi trestanci.

Film má úžasné tempo, rytmus, který podporují hudební a taneční vložky. Jsou zde animované pasáže, celá režie je neuvěřitelně uvolněná a svobodná, ale přesto drží pohromadě. Kouzelná je rovněž polská herečka Kasia Smutniaková v hlavní roli.

Roli Jidáše nikdo nechce

I když to nejdříve zkouší s Shakespearem, nakonec na nátlak kněze skončí Irena u Pašijí. Jenže nikdo z trestanců nechce hrát hlavní negativní postavu, protože „všichni tady trpíme, v zimě i v létě, tady ve vězení, a svádíme to právě na Jidáše“. A režisérka je nucena hledat v Bibli jiné uchopení, které ovšem zase naráží u kaplana.

Kromě odlehčených, ale ne prázdných náboženských debat tu dojde také na podstatu vězeňství jako takového. I jeho ředitel přiznává, že vězení společnosti pomáhá udržovat pořádek, ale jen tím, že zametá věci pod koberec. Skutečná podstata problémů, zrod kriminality samotné, nikoho nezajímá.

Film je natočen v lehce dokumentárním stylu, což podporuje také skutečnost, že vznikl přímo v jedné turínské věznici a většinu rolí ztvárnili opravdoví trestanci. A Ferrario to v závěru přizná vcelku sympatickým způsobem.

V Karlových Varech bude mít snímek Za všechno může Jidáš mezinárodní premiéru.

Za všechno může Jidáš

Za všechno může Jidáš Itálie 2009, 102 min.

Režie a scénář: Davide Ferrario, hrají: Kasia Smutniaková, Fabio Troiano, Gianluca Gobbi

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám