Hlavní obsah

Anděl u moře aneb když rodinu rozežírá maniodepresivita

Právo, Zbyněk Vlasák

Jedním z čerstvě ohlášených filmů v hlavní soutěži MFF Karlovy Vary je i belgický snímek Anděl u moře. Přejíždí se v něm kočky a neléčí psychická choroba.

Článek

Film Anděl u moře (Un ange à la mer) vypráví osud dvanáctiletého Louise, který společně se svým o něco málo starším bratrem a rodiči žije v osamělém domku v Maroku. Takhle izolován je vystaven na jeho věk dost kruté zkoušce.

Jeho otec (ve vynikajícím podání Oliviera Gourmeta), který trpí těžkou maniodepresivitou, si ho jednoho dne zavolá do své temné pracovny a sdělí mu, že má pro něj tajemství. Louisovi zasvítí oči dobrodružstvím. „Ale nesmíš to nikomu říct,“ dodá otec. „Dnes v noci spáchám sebevraždu.“

Téměř autobiografický debut

Kruté drama o tom, jak může psychická choroba rozežrat duši malého chlapce a posléze celé rodiny, je inspirováno drsnou skutečností. Režisér Frédéric Dumont totiž velmi podobný příběh jako Louis zažil sám.

„Maniodepresivitu měl můj vlastní otec. Vzpomínám si, že se jeho stav pořád měnil. Měl období, kdy byl velmi zábavný a kdy jsem mohl říkat, že mám toho nejbáječnějšího tátu na světě. A o dva týdny později byl ponořen v temnotě a depresi,“ říká o svém mládí.

Sám za nejhorší považuje, že se o psychické chorobě v jeho rodině nemluvilo a že stejně jako Louis ve filmu byli všichni jejímu tlaku vystaveni osamoceni.

Autobiografická je i scéna, kdy s otcem, který byl zrovna v manické fázi, přejížděli na ulici žijící kočky. „Šlo o možnost, jak s tátou trávit čas a cítit, že mě má rád. Strašné, že?“ dodává Dumont, pro něhož je Anděl u moře celovečerním debutem. Není to veselý film, nepohladí, ale rozruší.

MFF Karlovy Vary ho uvede ve světové premiéře.

Anděl u moře

Anděl u moře Belgie, Kanada 2009, 86 min.

Anděl u moře Belgie, Kanada 2009, 86 min. Režie a scénář: Frédéric Dumont, hrají: Martin Nissen, Anne Consigny, Olivier Gourmet aj.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám