Hlavní obsah

Karel Gott bude mít státní pohřeb, schválila vláda. Bude i den smutku

• Aktualizováno

Česká republika se se zesnulým Karlem Gottem může rozloučit na státním pohřbu. Premiér Andrej Babiš (ANO) to v souvislosti s jeho úmrtím navrhl vládě, která toto opatření schválila. V den pohřbu bude vyhlášen státní smutek.

Zemřel Karel GottVideo: Novinky

 
Článek

„Navrhnu vládě, aby se uskutečnil státní pohřeb v katedrále svatého Víta. Myslím, že by si pan Gott zasloužil, aby se s ním lidé mohli takto rozloučit,“ řekl před jednáním vlády Babiš, který následně vystoupil před novináře s tím, že kabinet opatření přijal.

Podle premiéra bude nutné domluvit se s rodinou na datu pohřbu. Den posledního rozloučení bude podle Babiše dnem státního smutku. Kdy a kde se poslední rozloučení uskuteční, není zatím jasné. Babiš nechtěl spekulovat, zda by pohřeb na přání rodiny mohl proběhnout i jinde než v katedrále svatého Víta.

SPECIÁL: Karel Gott - život a dílo

Karel Gott

Premiér, který je podle svých slov v kontaktu s nejbližším okolím zesnulého, „dostal příslib“, že manželka Ivana Gottová bude s uspořádáním státního pohřbu ráda souhlasit.

Stejnou iniciativu souběžně zorganizoval i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Toho ještě před jednáním kabinetu čekalo setkání s člověkem, který bude s pověřením rodiny jednat o možné podobě státního pohřbu. „Budeme jednat o tom, jak by měl pohřeb vypadat,“ řekl ministr.

Uspořádání státního pohřbu má podporu i u prezidenta Miloše Zemana. Ten podle mluvčího „plně podporuje návrh vypravit Mistru Karlu Gottovi státní pohřeb v katedrále a vyhlásit v tento den státní smutek“.

Zemřel Karel Gott

Kultura

Gott zemřel v úterý krátce před půlnocí doma v kruhu své rodiny. V polovině září oznámil, že trpí akutní leukemií a ambulantně se léčí.

Gott je nejslavnějším českým zpěvákem populární hudby. Vydal skoro tři stovky alb, první už v roce 1965, na svém kontě má desítky milionů prodaných desek.

Nenahraditelný profesionál, glosují politici úmrtí Gotta

Karel Gott

Státní pohřeb Česká republika naposledy uspořádala po úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla v roce 2011. Tehdy byl rovněž od 21. do 23. prosince vyhlášen státní smutek, během něhož byly vlajky vyvěšeny na půl žerdi.

Medailon Karla Gotta

Karel Gott

Státní pohřeb má přesně naplánovaný průběh, který vedle rodiny koordinují i nejvyšší ústavní činitelé. Bývá obvykle doprovázen vyhlášením státního smutku a jeho součástí bývá i vystavení rakve, smuteční průvod, případně vojenské pocty.

V bývalém Československu je tradice státních pohřbů spojena především s bývalými prezidenty.  [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Vůz s ostatky Václava Havla projíždí přes Karlův most.

Anketa

Souhlasíte s návrhem premiéra Andreje Babiše, aby měl Karel Gott státní pohřeb?
Ano
78,3 %
Ne
21,7 %
Celkem hlasovalo 66029 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám