Hlavní obsah

Gott ve svazcích StB: Provezl na Západ filmy a Sověty měl za okupanty

Okamžitě po nedávném úmrtí zpěváka Karla Gotta se objevily rozdílné pohledy na jeho vztah k režimu před rokem 1989. Na jedné straně byl nejčastěji připomínán podpis anticharty, na straně druhé byl některými pamětníky Gott připomínán jako odpůrce komunistů.

Foto: Karel Mevald, ČTK

Karel Gott přebírá titul národní umělec z rukou prezidenta ČSSR Gustáva Husáka v dubnu 1985.

Článek

Jak na Gotta nahlížela komunistická Státní bezpečnost (StB), se pokusil server iRozhlas zjistit v Archivu bezpečnostních složek, který svazky schraňuje.

Z dokumentů je patrné Gottovo rozčarování z okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy, kdy podle jednoho hlášení hovořil o Sovětech coby o okupantech, kteří svými tanky „vše zničili”.

Provezl na Západ filmový materiál

Gott například v roce 1969 napomohl vyvezení filmového materiálu, který v Praze několik dní po upálení studenta Jana Palacha pořídila novinářka Marion Heimannová. Gott tehdy zafungoval jako kurýr a balíček s filmy na letišti v Ruzyni převzal a ve Frankfurtu jej předal prostředníkovi. Heimannovou přitom měl vidět podruhé v životě. Když byl v této souvislosti později zpovídán, uvedl zpěvák, že obsah balíčku neznal a příště prý bude opatrnější.

Lidé dál nosí na Bertramku svíčky

Karel Gott

Později už zpěvák své tehdejší postoje příliš komentovat nechtěl. Dokumenty nicméně podle serveru obsahují hlášení, že se zpěvák stýká s „pravicovými exponenty“ a v soukromí projevuje protisovětské názory.

Foto: ČTK

Karel Gott při projevu během podpisu tzv. anticharty v roce 1977

Známější kapitolou historie je Gottův podpis anticharty a zejména jeho prorežimní vystoupení na shromáždění v Divadle hudby, případně dopisy, které měl Gott adresovat komunistickým pohlavárům v čele s prezidentem Gustávem Husákem o podmínkách svého návratu z kapitalistické ciziny.

Jak server připomněl, v 80. letech se již Gott k politice nevyjadřoval a na politické kolbiště se vrátil až po listopadových událostech roku 1989, kdy v den generální stávky stanul u jednoho mikrofonu s Karlem Krylem, aby z balkonu Melantrichu na Václavském náměstí zazpívali státní hymnu.

Gottova rodina si ponechá vzkazy a dárky z Bertramky

Karel Gott

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám