Hlavní obsah

Smrt Karla Gotta zasáhla Německo, Rakousko i Slovensko

Právo, Novinky, ČTK, ivi, pm
Aktualizováno

Úmrtí Karla Gotta věnují velkou pozornost i v Německu, kde měl značnou posluchačskou základnu a kde mu vycházela alba u značky Polydor, a v Rakousku stejně jako na Slovensku.

Foto: koláž Novinky.cz

Snímky světových webů informujících o úmrtí Karla Gotta.

Článek

Servery týdeníku Focus a deníku Bild citují vyjádření Gottovy manželky: „S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera (v úterý), krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott.“

Pak už připomínají největší Gottovy úspěchy na německé scéně, zejména píseň Biene Maja (Včelka Maja), kterou si podle Bildu v roce 1977 získal srdce mladých televizních diváků, když se svým nezapomenutelným slovanským přízvukem zpíval „malá uličnice včelka Mája“.

SPECIÁL: Karel Gott - život a dílo

Karel Gott

Bild připomíná, že se mu říkalo mistře, a zmiňuje i další hity, jako jsou Lady Carneval z roku 1969, o rok mladší Einmal um die ganze Welt (Hej, hej baby) nebo Babičku z roku 1979 a duet s Darinkou Rolincovou Fang das Licht (Zvonky štěstí).  „V Karlu Gottovi zemřel velký tenorista a zpěvák populární hudby,“ konstatuje Bild.

Německá média také připomínají, že Gott prodal za šedesátiletou kariéru více než 50 milionů nosičů, a zmiňují i jeho poslední vystoupení a akce, které se kvůli nemoci neuskutečnily.

Rakouský bulvární Kurier připomíná, že byl nejen zlatým hlasem z Prahy, ale také Sinatrou Východu. Dodal, že podobně jako Barbra Streisandová nebo právě Sinatra vydržel na scéně celá desetiletí. Zmiňuje také, že v roce 1968 reprezentoval Rakousko v soutěži Eurovize s písní Tausend Fenster, kterou složil Udo Jürgens, a skončil 13. ze sedmnácti.

Foto: Istvan Bajzat/DPA, ČTK

Karel Gott byl fanouškem aut, na snímku z roku 1983 pózuje se svým mercedesem.

V Německu a Rakousku byl Gott hvězdou, k čemuž přispěly v závěru šedesátých let nahrávky Weisst du wohin (Krásné je žít) a Bist du das Glück (Pošli to dál), které se dostaly do německé hitparády. Polydor mu vydal německou desku Die goldene Stimme aus Prag (Zlatý hlas z Prahy). Hned poté natočil i další německou desku Weihnachten in der goldenen Stadt (Vánoce ve zlaté Praze).

Medailon Karla Gotta

Karel Gott

Velkou popularitu mu přinesla oblíbená pohádka Tři oříšky pro Popelku, kde zpíval píseň Kdepak ty ptáčku hnízdo máš. Film se stal hitem v Československu i v Německu, kde běžel pod názvem Drei Haselnüsse für Aschenbrödel.

O jeho smrti informuje také francouzská agentura AFP, která zmiňuje jeho další přezdívku božský Karel a zmiňuje, že většinou zpíval písně českých skladatelů, ale nazpíval také Pretty Woman od Roye Orbisona anebo Forever Young od Alphaville. Dodává též reakce českých politiků Miloše Zemana a Andreje Babiše i to, že Gott byl také malířem.

Agentura AP zase uvádí, že za celou svou kariéru natočil 300 desek, a zmiňuje, že „byl vzácným případem východoevropského populárního zpěváka, který se stal populární i na Západě“.

Ruská agentura TASS připomněla, že nazpíval přes 2000 písní, a zmiňuje, že v Sovětském svazu byla nejpopulárnější deska Karel Gott z roku 1977, které se prodalo 4,5 milionu kusů. Zmiňuje, že se také objevil ve třicítce filmů, hlavně v komediích, přičemž ve dvaceti hrál sám sebe.

Sbohem, maestro, řekl Pellegrini

Velkou pozornost smrti Gotta věnují na Slovensku, což ukazují titulky

Zemřel československý popový král Karel Gott (Denník N), Česko a Slovensko v slzách. Zemřel Karel Gott (tvnoviny.sk), Srdce zhaslo. Zemřel Karel Gott (noviny.sk) a Šokující zpráva z Česka: Zemřel legendární Karel Gott (topky.sk).

„Davy ho milovaly před sametovou revolucí, milovali ho i po ní. I proto byl každoročně v anketě vyhlašován nejlepším zpěvákem. Mělo Česko ve své historii větší talent? Těžko,“ uvedl list Sme. V nekrologu napsal, že zpěvák měl vlažný postoj ke komunistickému režimu v někdejším Československu. „Zlatý slavík Gott sice přistupoval ke kompromisům, ale jeho hlasu se režim bál. Jeho popularita totiž výrazně převyšovala moc všech komunistů dohromady.“

Německá agentura DPA v profilu upozornila i na to, že Gott podepsal takzvanou antichartu zaměřenou proti hnutí za lidská práva Charta 77: „Všechno bylo prominuto, když se Gott 4. prosince 1989 během sametové revoluce – demokratického přerodu v Československu – objevil na jednom ze shromáždění.“

Slovenský premiér Peter Pellegrini uvedl: „Sbohem, maestro. Jeden z nejúžasnějších hlasů, který celá desetiletí vnášel radost do duší Čechů i Slováků, už nikdy nezazní. ,Božský Kája‘ byl fenoménem, který celé své působení pomáhal odpoutat se lidem od jejich běžných životních problémů a nabízel umění, kterému rozuměli a se kterým se dokázali ztotožnit. Sbohem, maestro, ať váš hlas zůstane navždy v srdcích lidí, kterým právem učaroval.“

Jeho první zahraniční cesta vedla k nám, vzpomínají v Polsku

O Gottově úmrtí informovala také naprostá většina polských médií. „Byl největší hvězdou české populární hudby – zlatým hlasem z Prahy,“ uvedla polská televize TVN24. „Zemřel mimořádně skromný, zdvořilý a laskavý člověk,“ napsal ve velkém portrétu Karla Gotta portál Onet.pl.

„Mistr z Prahy začal být v Polsku populární už od roku 1964, kde si na festivalu populární hudby v Sopotech v polštině vyzpíval třetí cenu za písničku Kot Teofil (Kocour Teofil). Později v letech 1970, 1975, 1986 a 2006 přijel na tento festival už jako host a slavná hvězda,“ připomněl Onet.pl.

„Vystupoval ve všech státech Evropy a také v Japonsku, Austrálii, v Severní i Jižní Americe, ale jeho první zahraniční cesta začátkem 60. let směřovala do Polska, kde tehdy vystupoval s Jazzovým orchestrem Československého rozhlasu,“ připomněla Gazeta Wyborcza.

Reklama

Výběr článků

Načítám