Hlavní obsah

Fresh Film Fest vrcholí, počasí nahrává návštěvě neotřelých filmů

Právo, Kateřina Farná
Aktualizováno

Devátý ročník pražského Fresh Film Festu se překlopil do své závěrečné fáze. Páteční diskusí s filozofem Václavem Bělohradským po promítání dokumentu o kauze WikiLeaks a pořadem odhalujícím zákulisí seriálu 30 případů majora Zemana vyvrcholilo téma manipulace, kterému se letos přehlídka studentských filmů a debutů věnuje.

Foto: Fresh Film Fest

Ukázka z francouzského filmu Vzpoura

Článek

V neděli večer skončí Fresh Film Fest slavnostním předáním cen a projekcí bizarní komedie Wrong od režiséra Quentina Dupieuxe, známé též jako elektronický hudebník Oizo. Od 20:30 budou v letním kině v Riegrových sadech promítnuty vítězné filmy.

Během dvou víkendových dní nabídne kromě studentských počinů a nadějných debutů řadu prvotřídních projekcí. Filmoví fajnšmekři by si neměli v sobotu nechat ujít klasiku v podání snímků zakladatele stylu docudrama Petera Watkinse (Punishment Park, v neděli bude uvedena Cesta), tématu manipulace se věnuje ve svém dramatu Myslící moře i nizozemský režisér Gert de Graaff. Ten jej osobně uvede v sobotu od 18 hodin ve Světozoru, následovat bude přednáška.

Foto: Fresh Film Fest

Ukázka z originálního filmu Myslící moře

„Film o filmu ve filmu o filmu. Charlie Kaufman ve spojení s M.C. Escherem, ale beze snahy originálně pobavit, ale se snahou a důrazem na to myslet, pochybovat a přemýšlet nad tím, co sledujeme a co vidíme. Snímek, který boří a posouvá hranice filmu a diváckého vnímání,“ popisují film organizátoři Fresh Film Festu.

V kině Světozor se v sobotu od 19.15 bude v české premiéře promítat strhující politický thriller Vzpoura od Mathieua Kassovitze ­– francouzského režiséra, herce a legendárního představitele Nina Quincampoixe z Amélie z Montmartru.

Francouzská Vzpoura i Elektrické děti 

Tento úspěšný filmový tvůrce se obrátil k tématu nepříliš známé události francouzské historie z konce 80. let 20. století, kdy byla za účelem vydírání francouzské vlády zajata skupinka francouzských policistů na ostrově Nová Kaledonie. Událost nazvaná Rukojmí z jeskyně Ouvéa se odehrála od 22. dubna do 5. května 1988.

Dalšími víkendovými tipy jsou Černé zrcadlo, Elektrické děti, Bojovnice, Transport z ráje, Hrát Ponette nebo Černá tůň [celá zpráva], britská černá komedie, která měla úspěch na letošním karlovarském festivalu.

V rámci doprovodného programu byl z technických důvodů zrušen workshop věnovaný LomoKinu, namísto něj byla vypsána soutěž. Podle počasí se budou konat venkovní projekce zdarma v Riegrových sadech a v sobotu od 13.30 se na FAMU uskuteční diskuse s kameramanem, režisérem a jedním z porotců Jodym Lee Lipesem.

Více o festivalu na www.freshfilmfest.net.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám