Hlavní obsah

Fresh Film Fest startující v srpnu uvede kolem 200 filmů

Z více než jedenácti set snímků, které dorazily z 57 zemí, vybírali letos organizátoři mezinárodního festivalu studentských filmů Fresh Film Fest. Jeho šestý ročník se uskuteční od 12. do 16. srpna v Karlových Varech. Zahajovacím snímkem bude česká premiéra letošního diváckého hitu festivalu Sundance 500 letních dní, který pouhý týden předtím otevře i prestižní přehlídku v Locarnu.

Článek

V programu se podle ředitele Martina Pošty objeví i půlnoční maraton Blaxploitation Night. "Jde o žánrové snímky s černošskými hrdiny, které dominovaly americkým kinům v 70. letech. Jsou to filmy typické násilím, zvláštním humorem a nahotou.

Mezi třemi tituly bude i snímek nazvaný Foxy Brownová z roku 1974, který posloužil Quentinu Tarantinovi jako vzor při psaní Jackie Brownové. Po dvaceti letech do ní obsadil rovněž Pam Grierovou," řekl Pošta.    

Polovina fimů je z dílny studentů

Ze dvou stovek filmů je zhruba polovina studentských. Tři desítky titulů jsou celovečerní. "Stále jsme jednou z největších přehlídek v Evropě, které se zabývají mladou tvorbou," dodal Pošta. Programový šéf Jakub Felcman uvedl, že Fresh Film Fest uvede během pěti dní 200 filmů a udělí pět hlavních cen v pěti sekcích.

Půjde například o mezinárodní soutěže hraných filmů a dokumentů, animovaných a experimentálních studentských snímků a sekci prvních a druhých celovečerních filmů jednotlivých tvůrců. Chybět nebude cena diváků.    

Přehlídka českých prvních a druhých celovečerních filmů Osma uvede například Marhoulův Tobruk, Ševčíkův Normal, Děti noci Michaely Pavlátové, Sestru Víta Pancíře a také dokument Česká RAPublika, který festival produkoval.   

Doprovodné akce

Filmová retrospektiva představila v uplynulých ročnících například díla Emira Kusturici, Jana Němce, Václava Havla a Karla Zemana. Letos zařadí pod záštitou České televize snímky divadelního režiséra Petra Lébla.

Půjde o televizní záznamy jeho inscenací, některé dokumenty, cyklus Studio Kroměříž i další pořady a filmy o něm.    

Doprovodnou akcí pro "unavené oči" budou tři rozhlasové hry uvedené v kinosálech, mezi nimi i Rudišův a Pýchův Salcburský guláš s Josefem Somrem a Marthou Issovou v hlavních rolích.

Festivalu předchází série nočních projekcí a procházek Fresh Film Walk, která od počátku léta putuje českými městy. Do Prahy dorazí 6. srpna, kdy se budou na pilíř Karlova mostu promítat krátké filmy Tomáše Vorla ze 70. a 80. let. Začátek je ve 22:00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám