Hlavní obsah

Na Fresh Film Festu si diváci zkusí, jak mystifikovat a takticky znemožnit

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní téma vzdoru Fresh Film Festu se promítne také do doprovodných akcí. Jedním z lákadel je i workshop s českou uměleckou skupinou Pode Bal. „Proč využívat pro vlastní účely současné komunikační strategie v nezávislé tvorbě? Co znamená demarketing, mystifikace a cílené znemožnění? To je jen několik otázek, o kterých budou členové Pode Bal diskutovat,“ říká Radka Weiserová, vedoucí produkce Fresh Film Festu.

Článek

Workshop se skupinou Pode Bal v pražském divadle Ponec je určen široké veřejnosti. V první části (25. srpna dopoledne) Pode Bal ukáže principy své tvorby a případové studie. Tento program je přístupný bez přihlášení a bude tlumočen do angličtiny.

Ve druhé části (25. srpna odpoledne a 26. srpna po celý den) se budou moct zájemci aktivně zapojit do projektů Pode Bal. Tyto projekty mají ale omezenou kapacitu, proto je nutné se přihlásit na emailu workshop@freshfilmfest.net do 17 hodin 24. srpna.

Televizní skeče a mystifikace

Podobnou provokativní a aktivistickou tvorbu nabídne i belgické kabaretní sdružení Neveneffecten. Jeho členové uvedou program televizních skečů, kdy zdařilé mystifikace zmátly nejen diváka, ale i významné instituce a vyvolaly v zemi doslova mediální bouři.

V Polském institutu v Praze se diváci seznámí s dlouhotrvajícím projektem "In Art Dreams Come True" od Katarzyny Kozyraové, která patří k nejuznávanějším polským umělkyním současnosti.  Věnuje se instalacím, video artu i performance. Naráží na aktuální společenská témata a věnuje se i často tabuizovaným otázkám stárnutí, genderu, smrti nebo nemoci, ale i víře. Navíc je členkou letošní poroty Theatre Optique.

Další člen poroty Theatre Optique, který se na Fresh Film Festu představí, je Jakub Dvorský s novými projekty nezávislého studia Amanita Design. Mezi jejich novinkami nebudou chybět hry Samorost 3 a Botanicula, jejíž vydání je plánováno na konec tohoto roku.

Zájemci si vyzkouší Light painting

Diváci si budou moct vyzkoušet s lektory mezinárodního centra pro umění a nové technologie CIANT i fotografickou techniku Light paintingu - práci s pohybem světla v průběhu doby, kdy snímek vzniká.

V rámci workshopů „3 zastavení s čerstvým filmem“ budou mít návštěvníci příležitost si prohlédnout kameramanskou, animační a střihovou dílnu, kde je se základními pravidly filmařské práce seznámí pedagogové Aeroškoly.

Projekce filmů a doprovodný program budou probíhat v Kině 35, ve Světozoru, Paláci Akropolis, ve Francouzském institutu a divadle Ponec. Doprovodný program se bude odehrávat v Polském institutu a na FAMU. Projekci zdarma nabídne Letní kino v Riegrových sadech. Vstupenky a akreditace budou k dostání od 24. srpna na pokladnách jednotlivých festivalových míst. Jednotlivé vstupenky jsou k dostání za 69 korun. Vstup na celý festival stojí 590 korun. Studenti, pedagogové a ZTP zaplatí 39 korun.

Více informací o celém programu najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám