Hlavní obsah

Fresh Film Fest skončil, hlavní studentskou cenu získalo německé drama

Právo, Kateřina Farná
Praha

Předáním cen skončil v neděli v Praze Mezinárodní festival debutů a studentských filmů. Tu hlavní za nejlepší mezinárodní studentský film získal německý snímek Bez dechu (Der Schübling) režiséra Visara Moriny, rodáka z kosovské Prištiny.

Článek

Bez dechu vypráví příběh Agrona a jeho těhotné přítelkyně Anity, kterým se jako jedněm z mála podaří dostat z Kosova do Německa, kde by chtěli začít nový život.

Podle poroty je to skvěle vystavěné existenciální drama přerůstající v thriller na základě velmi přesvědčivé zápletky: „Jemně vykresluje trýznivý a dojemný příběh bez upadání do sentimentality nebo otevřené dogmatičnosti.“

Ocenění v sekci debutů Fresh Generation putuje do USA pro režiséra Davida Russa za Neposkvrněné početí malého čudly (The Immaculate Conception of Little Dizzle), protože je to podle jury svěží, podnětný, vizuálně novátorský a depresivně vtipný film.

Romští gayové v Roma Boys – Příběh lásky

Cenu Theatre Optique za nejlepší animovaný nebo experimentální film obdržel Paul Cabon z Francie za snímek Divoký (Sauvage) a v nové sekci Fresh Czech zvítězila Rozálie Kohoutová se třicetiminutovým polohraným dokumentem Roma Boys – Příběh lásky (Kohoutová se svým dílem bodovala také loni na FAMUfestu, kde získala tři ceny).

Porota ocenila „jak nepředpojatý pohled na téma milostného vztahu romských gayů, tak i režisérčinu stylově čistou a vtipnou hru s realitou a fikcí.“ Cenu diváků předal tvůrcům maďarského snímku 1 ministr kultury Jiří Besser.

Ocenění spojené s 2000 euro

Udělena byla také zvláštní uznání: v soutěži mezinárodních studentských filmů je získal australský režisér Edward Housden za film Svaly (Muscles), druhé zvláštní uznání přiřkla porota sekce Theatre Optique polskému filmu Kdo by si to pomyslel? (Kto by pomyślał?) režisérky Ewy Borysewicz.

Režiséři vítězných filmů mezinárodních klání obdrželi kromě skleněné "fresh" sošky z dílny Zdeňka Vacka a Daniela Pošty rovněž finanční odměnu ve výši 2 000 eur.

Závěrečný ceremoniál sedmého ročníku Fresh Film Festu, který během pěti dní představil 150 snímků a který v hlavním městě navštívilo přes 7000 lidí, v neděli večer uzavřel na Nové scéně v Národním divadle celovečerní debut tvůrců seriálu Kancl nazvaný Cemetery Junction [celá zpráva]. V porotách mimo jiné zasedli dánský režisér Christoffer Boe, britský režisér Daniel Mulloy, spisovatel Jaroslav Rudiš nebo výtvarník Ján Mančuška.

Ohlédnutí za touto filmovou přehlídkou nabízí od 30. srpna do 5. září portál www.docalliancefilms.com, kde budou zdarma k vidění vybrané filmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám