Hlavní obsah

V porotě Fresh Film Festu usednou režiséři Christoffer Boe a Daniel Mulloy

Právo, Jan Stehlík

V hlavní porotě Fresh Film Festu zasednou kromě herečky Marthy Issové i filmaři světového renomé. Dánský režisér Christoffer Boe a britský režisér Daniel Mulloy.

Článek

Prvně jmenovaný je u nás známý především svým debutem Rekonstrukce (2003), za nějž získal dvě ocenění na festivalu v Cannes.

FFF pražským divákům nabídne také projekci snímku Offscreen (2006).

Zatímco Rekonstrukce vychází z neobarokní romantiky, Offscreen má blíže k filmům manifestu Dogma.

V Dánsku ctěný herec Nicolas Bro zde ztvárňuje sám sebe a podstupuje pokus, jehož podstatou je snímat kamerou svůj každodenní život. Netuší, kam až ho svět viděný okem kamery dovede – rozhodně to není nic veselého.

Tato naturalistická studie spějící k lynchovsky temnému závěru by rozhodně neměla ujít pozornosti diváků festivalu. Ti budou mít příležitost vidět i zatím poslední film Christoffera Boea – Everything Will Be Fine (2010), který je označován jako politický thriller, ale jeho skládačka je mnohem komplikovanější, než by se u žánrového filmu čekalo.

Boe v něm rafinovaně rozvíjí dvě paralelní příběhové linie. Základní zápletka vychází z nešťastné okolnosti, při níž se hlavní hrdina dostává k citlivým materiálům odhalujícím mučení iráckých zajatců dánskými vojáky.

Druhý režisér v hlavní porotě, Angličan Daniel Mulloy, je jedním z nejúspěšnějších režisérů krátkometrážních filmů v Evropě. Za svých pět filmů z celkového počtu šesti získal tento britský autor (vystudovaný výtvarník) na různých přehlídkách více než 60 ocenění.

Momentálně se připravuje na svůj vstup do celovečerní tvorby, a to hned ve dvou projektech. Jeden z nich vznikl shodou okolností z iniciativy dánských filmařů (mj. Larse von Triera a Thomase Anderse Jensena) – jedná se o trilogii, kde každý z filmů bude debutem nadějného evropského režiséra. Volba Dánů padla v jednom případě na Mulloye.

Na festivalu diváci uvidí čtyři Mulloyovy snímky – Sister (2004), Antonio’s Breakfast (2005), Dad (2006) a Son (2007).

Reklama

Související články

Bad Religion vyučovali jak hrát punk rock

Ani ne dva měsíce po Green Day vystoupila v Praze skupina, bez níž by celá pop punková vlna jen stěží vznikla. Ve středu hráli ve zcela zaplněném Lucerna Music...

Výběr článků

Načítám