Hlavní obsah

Nejlepším studentským snímkem Fresh Film Festu jsou Šrámy

– Karlovy Vary
Právo, Kateřina Farná

Karlovarský Fresh Film Fest zná vítěze. Nejlepším studentským filmem se v sobotu staly Šrámy, sociální drama ze Švédska režisérky Gabriely Pichlerové.

Článek

„Film se odehrává kdesi na hranici mezi fantazií a realitou. Ať už byl tento svět objeven nebo vymyšlen, dokázala Gabriela odhalit poezii v drsných, nevlídných, avšak zároveň i humorných každodenních zážitcích svých filmových hrdinů,“ zní rozhodní hlavní poroty, v níž za Českou republiku zasedl herec Jiří Ornest.

Porotce rovněž zaujala osobitá filmová hříčka maďarského režiséra Pétera Szeilera Úvod do obecné lingvistiky s výjimečným hereckým výkonem mladičké Réky Tenki. Udělili mu Zvláštní cenu.

Cena pro "lanýžokopy"

Sekci prvních a druhých filmů Fresh Generation vyhrál snímek Lanýže, který natočil Kim Nguyen z Kanady. Hlavní dějová linka se vine kolem manželského páru bojujícímu proti korporaci, jež chce ovládnout trh s lanýži využívající k jejich hledání tzv. lanýžokopy.

Porotu si Nguyenovo dílo získalo tím, že se mu podařilo vytvořit mimořádně bizarní svět za použití jednoduchých vizuálních prostředků a vytvořit ironickou a temnou pohádku o tom, jak fungují ekonomické systémy a jaký mají dopad na naše každodenní životy.

V klání animované a volné audiovizuální tvorby Theatre Optique zvítězil finský film Smrt ve žlutém domě (režie Anna Virtanenová). „Vybrali jsme tento film pro jeho osobitý vizuální styl a preciznost ve vyprávění. Tento ironický, avšak zcela smutný příběh o předtuchách varujících hlavní hrdinku, aby nechodila do Žlutého domu, je vyprávěn s jistotou patrnou v místech, kde se temná látka příběhu a ženský svět setkávají s osobitým užitím obrazu a zvuku,“ uvedl za porotu islandský básník, scenárista a textař Sjón.

V soutěži Theatre Optique se porota rozhodla udělit Zvláštní cenu filmu Žluté pírko režiséra Philipa  Bacona z National Film and Television School ve Velké Británii.  

Pro vítěze čtvrt miliónu

Cena České televize v sekci Centropa poputuje do Polska pro Tomasze Jurkiewicze za snímek Babička už není, který odkazuje k aktuálním poměrům ve střední Evropě a její minulosti. V sekci amatérských a nezávislých filmů Kontakt byl oceněn počin s názvem Vesnická zábava, a to za mimořádnou autenticitu a emoční náboj. Cenu diváků dostalo experimentální dílko Notebook nizozemské režisérky Evelien Lohbeckové.  

Vítězové Fresh Generation, Hlavní studentské soutěže a Theatre Optique kromě ocenění získali finanční odměnu 3000 eur. Dohromady tedy vítězové získali ceny v hodnotě přes 250 tisíc korun.

Během pěti dní bylo na šestém ročníku FFF uvedeno na 200 filmů, z čehož 30 celovečerních. Výjimečnou kolekci filmových a televizních děl představila retrospektiva divadelního režiséra Petra Lébla. Promítat se budou i v pražském Divadle Na zábradlí – každý čtvrtek od 8. října do 3. prosince. Reprízu zahájí televizní záznam inscenace Naši naši furianti.  „Zároveň připravujeme uvedení v Brně, Ostravě a Olomouci, “ dodal programový ředitel Jakub Felcman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám