Hlavní obsah

Lahůdkou Fresh Film Festu je retrospektiva Petra Lébla

Novinky, Anna Kopecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Tradiční sekcí karlovarského FFF je Fresh Classics, která uvádí retrospektivy významných autorů – klasiků, jejichž díla dodnes ovlivňují podobu českého umění. V minulosti představila Karla Zemana, Jana Němce či Václava Havla. Letos je věnovaná divadelnímu režisérovi Petru Léblovi, jehož televizní tvorba nebyla dosud dostatečně reflektována a přitom patří k tomu nejzajímavějšímu, co v této oblasti v posledních desetiletích vzniklo. Vstup je zdarma.

Článek

„Když jsem se minulý rok probíral archivem České televize, narazil jsem na záznamy divadelních inscenací a televizní tvorby Petra Lébla. Uvědomil jsem si, že je přesně tou osobností, která by měla být představena v sekci Fresh Classics, neboť naplňuje bezezbytku její smysl," vysvětluje programový ředitel Fresh Film Festu Jakub Felcman.

A dodává: "Záznamy totiž dalece přesahují televizní formát a zaslouží si být přeneseny do kinosálu a představeny ve filmovém prostředí publiku. Jsem rád, že se nám ve spolupráci s Českou televizí podařilo retrospektivu realizovat.“ 

Na festivalu budou představeny jak televizní záznamy Léblových her, které vznikly v Divadle Na zábradlí a které Lébl osobně převedl do formátu vhodného pro nové médium (např. Naši naši furianti, Ivanov, Racek).

Neméně zajímavé jsou Léblovy vlastní televizní práce jako dnes již kultovní debatní pořad Studio Kroměříž nebo jeho tvorba dokumentární, z níž je třeba upozornit zejména na výjimečný portrét svébytného umělce Strýčka Jedličky Strážce kouzel.

Léblovu osobnost pomohou pak divákům více přiblížit dokumenty Olgy Sommerové (Andělé tě hlídají, Zábradlí) či Ivana Vojnára (Herci). Retrospektiva díla Petra Lébla čítá téměř tři desítky titulů včetně děl, na kterých se podílel jako herec či scénograf.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám