Hlavní obsah

Za rekordní sledovaností Zaklínače se skrývá finta Netflixu

Novinky, Stanislav Dvořák

Společnost Netflix uvedla, že seriál Zaklínač sledovalo v prvních čtyřech týdnech 76 miliónů předplatitelů. To by mohlo znamenat nejúspěšnější nástup seriálu v dějinách Netflixu.

Foto: archív tvůrců

Geralta z Rivie hraje Henry Cavill.

Článek

Fantasy seriál Zaklínač začal na Netflixu 20. prosince. Uvedené ohromující číslo, 76 miliónů účtů, představuje 46% všech předplatitelů internetové společnosti.

Ďábel je jako obvykle skryt v detailech. Zaprvé neexistuje nezávislá instituce, která by ověřila čísla Netflixu. Zadruhé Netflix použil klasickou fintu statistik sledovanosti, změnil totiž definici diváka. Podle ní je divákem Zaklínače každý, kdo měl seriál zapnutý alespoň 2 minuty. Dříve se používala definice, že divák je ten, kdo viděl alespoň 70 % pořadu.

S tímto kreativním přístupem čísla vyletěla prudce vzhůru a Netflix může oslavovat. Jde však o vítězství velmi podivné. Seriál je formát, který trvá hodiny, a firma si připočítává diváky, kteří ho neznají - viděli 2 minuty. Je ovšem nutné dodat, že jejich konkurence to dělá podobně.

Série Pán prstenů našla novou krásnou elfku Galadriel

Film

Zaklínač byla původně literární fantasy série polského spisovatele Andrzeje Sapkowského, která vznikla už v osmdesátých letech minulého století. První povídka Wiedźmin (Zaklínač) byla příspěvkem do polské literární soutěže. V roce 1993 vyšlo pokračování Krev elfů a v roce 2013 Bouřková sezóna (česky v roce 2014). Hlavním hrdinou je Geralt z Rivie, nájemný lovec nestvůr.

Americký seriál Zaklínač už ohlásil natáčení další řady.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám