Hlavní obsah

Vlastníci a Staříci. Kritici nominovali české filmy roku 2019

Novinky, Stanislav Dvořák

Nejvíc nominací na Ceny české filmové kritiky (pět) má hořká komedie Vlastníci a také netypický český „revenge thriller“ o nebezpečných a ozbrojených starých mužích Staříci. Drama Nabarvené ptáče má čtyři nominace.

trailer VlastníciVideo: Cinemart

 
Článek

Vlastníci se stali překvapivým hitem roku 2019 a získali nominace za nejlepší režii, scénář, ženský herecký výkon a objev roku. Jde o debut Jiřího Havelky, který postrádá typické nešvary debutů. Neúprosná satira disponuje vybroušeným scénářem a elitní hereckou sestavou. Odehrává se v místnosti, kde se koná domovní schůze, která odhalí všechny narušené vztahy, komplexy a zákeřné stránky obyvatel domu. Malý český člověk se tu dočkal monstrózního portrétu v nadživotní velikosti.

Foto: Cinemart

Dagmar Havlová

Snímek, kde si zahráli Jiří Lábus, Dagmar Havlová, Tereza Voříšková, Vojta Kotek, Klára Melíšková či David Novotný, je ale také alegorií demokracie. Hezcí pánové v obleku, kteří mají firmy a peníze, nabídnou lidem snadné řešení - problémy domu sami vyřeší. Stačí jen podepsat takovou malou smlouvičku.

RECENZE: Vlastníci. Lábus, Havlová a Melíšková v nejlepší české komedii roku

Film

Dvojice Martin Dušek a Ondřej Provazník stojí za Staříky. Film zaujal režií, scénářem a hereckým duem Ladislav Mrkvička a Jiří Schmitzer. Dvě hlavní postavy se rozhodnou v realistickém, pomalém, až úporném  snímku opožděně pomstít zločin z padesátých let, seženou i zbraň, jenže v realizaci plánu jim brání špatné zdraví a omezená možnost pohybovat se.

Trailer k filmu StaříciVideo: Cinemart

Český kandidát na Oscara, Nabarvené ptáče Václava Marhoula, má letos nominace za nejlepší film, režii a v kategorii Audiovizuální počin za kameru a výpravu. Drama uvedené v soutěži benátského festivalu sleduje drsný osud malého chlapce během druhé světové války.

Uspěje Nabarvené ptáče na Oscarech?

Kultura

Mezinárodního a oscarového úspěchu se dočkal také krátký loutkový film Dcera, jenž čeští kritici nominovali v kategorii Mimo kino, spolu s komediálním seriálem České televize Most! a špionážní minisérií HBO Bez vědomí. Mezi kandidáty na Cenu innogy pro objev roku patří autorka Dcery Daria Kashcheeva, Jiří Havelka s Vlastníky a Bohdan Karásek za svůj debut, vztahovou tragikomedii Karel, já a ty.

Z dokumentů mají nominace Sólo, portrét osamění duševně nemocného hudebníka od debutujícího Artemia Benkiho, road-movie o cestě otce a syna Dálava v režii Martina Marečka a šestihodinový opus Karla Vachka Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie.

Vítězové Cen české filmové kritiky budou známí v sobotu 1. února 2020. Slavnostní večer se koná v pražském Divadle Archa od 20:20 a v přímém přenosu ho odvysílá program ČT art.

Reklama

Výběr článků

Načítám