Hlavní obsah

V Praze jsem viděl kyselé obličeje, popsal Göbl předpremiéru své komedie s Polívkou

Tichý společník režiséra Pavla Göbla vstoupí do kin 10. června. Jde podle něj o pravý moravský film. „Při předpremiérových projekcích na Moravě se lidi baví, v Praze jsem viděl kyselé obličeje,“ uvedl Göbl.

Trailer Tichý společník (2020)

 
Článek

Hlavní role dostali Boleslav Polívka, Ondřej Malý a Klára Issová. Göbl, který má ve své filmografii mimo jiné snímky jako Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí a Kovář z Podlesí, si příběh natočil podle své vlastní novely. Odehrává se na malé vesnici.

Lenka se tam po letech vrátí z Prahy, po rozvodu potřebuje oddychnout. Trefí se do doby, kdy se její otec rozhodne potopit na dno přehrady, aby ve svém domě našel bednu se slivovicí. A na místním hřbitově právě navíc došlo místo. Nečekané řešení nabídne místní pobuda. Navrhne začít pohřbívat na stojáka – ušetří se tím místo a hřbitov déle vydrží. A rozproudí se debata, ve které se nečekaně odrazí duchovní krize současného Západu.

Foto: Bontonfilm

Ondřej Malý, Klára Issová a Boleslav Polívka

„Film je nenápadnou komedií o lidech, které jinde nepotkáte, a pro lidi, kteří se jich nebojí, kteří nezapomněli myslet bez návodu a tuší, že ztráta toho, co svazuje, je může osvobodit,“ tvrdí Göbl.

Ze slováckého a valašského dialektu vytvořil svůj vlastní jazyk, kterým postavy mluví. Naučit se ho proto museli i herci. „Pro Ondru Malého a Bolka to není žádný problém, oba jsou Moraváci jako poleno. Postava Kláry se po dlouhé době vrací z Prahy, přirozeně už mluví jinak a Klára se proto s tím mým nářečím trápit nemusela,“ dodal.

České filmy na Netflixu: ty nejlepší komedie, dramata i dokumenty

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám