Hlavní obsah

Střet novináře se Stalinovým terorem i příběh z roku 2025

Novinky, Stanislav Dvořák

Od 12. do 18. listopadu se v Praze koná festival Týden ukrajinského filmu. Nabízí především současnou kinematografii, která se často vypořádává s aktuální válkou, ale zabrousí i do dějin.

Foto: Týden ukrajinského filmu

Pan Jones pozná, kdo je ve skutečnosti Stalin.

Článek

Velmi ambiciózní historický snímek Pan Jones (3. listopadu v kině Evald) natočila slavná režisérka Agnieszka Hollandová. Do polsko-britsko-ukrajinského thrilleru obsadila mezinárodní hvězdy typu James Norton a Peter Sarsgaard.

Britský novinář Gareth Jones, který zatím neměl skutečnou zkušenost se Sovětským svazem, se rozhodne udělat velký rozhovor se sovětským diktátorem Stalinem. Následuje vystřízlivění a smrt kolegy, který byl na stopě odhalení skutečného pozadí stalinských úspěchů. Jones odjede na Ukrajinu, kde se setká s hladomorem. Informace pak veze do Londýna, ale nikdo mu nechce uvěřit.

Film Valentyna Vasjanovyče Atlantida otevře celý festival 12. listopadu v kině Atlas. Dostal cenu v sekci Horizont na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách.

Šéf NATO vyzval Rusko, aby stáhlo své vojáky z Donbasu a přestalo podporovat separatisty

Evropa

Antiutopie se odehrává v roce 2025, rok po ukončení rusko-ukrajinské války, která zcela zdevastovala východní Ukrajinu. Život bývalého vojáka Serhije je rozerván na kousky, trpí posttraumatickým syndromem a těžce se sžívá s novou realitou. Ve filmu nehrají profesionální herci, ale lidé, kteří si skutečně prošli válečným peklem. „Mají to v očích a lze to vycítit z jejich chování. A já chtěl, aby tomu uvěřili i ti diváci, kteří válkou sami prošli,“ řekl režisér.

Týden ukrajinského filmu proběhne také v Brně (od 12. 11. do 2. 12.). Všechny filmy budou uvedeny v původním znění s českými titulky. Podrobný program najdete na www.ukrajinafilmfest.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám