Hlavní obsah

Stát podpořil filmy o Kafkovi, únosu na Ukrajině či Putinových agentech

Státní fond kinematografie rozdal dvacet milionů korun šesti hraným filmům, třem dokumentům a dvěma krátkým filmům.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Vladimir Putin

Článek

Největší částku, 2,9 milionu korun získalo slovensko-české koprodukční historické drama Ema a smrtihlav režisérky Ivety Grófové (Až do města Aš, Pátá loď). Jde o příběh maďarské vdovy Mariky, která za druhé světové války na Slovensku zachránila židovského chlapce před transportem do vyhlazovacího tábora.

Polsko-česko-estonský projekt Wet Monday debutující režisérky Justyny Mytnik podpořil Fond částkou 2 mil. Kč.

„V příběhu ze současného polského maloměsta znásilní dospívající dívku jeden z členů místní party teenagerů. Hrdinka postupně prochází vývojem od prvotního potlačování traumatického zážitku až ke snaze se s ním vypořádat a veřejně o něm mluvit. Film je určen mladému publiku, pro které se točí buď nenáročné komedie, nebo z vážnějších témat spíš snímky tematizující hledání sebe sama,“ sdělil za Fond Jiří Vaněk.

Dva miliony dostaly také filmy Blok č. 5 režiséra Klemena Dvornika a Hladovka Karolise Kaupinise. Ta připomíná osudy lidí, kteří se v roce 1991 v litevském hlavním městě Vilniusu postavili na nenásilný odpor proti obsazení budovy státní televize ruskými speciálními jednotkami.

Kyslíková stanice režiséra Ivana Tymchenka je o sovětském disidentovi Mustafovi Džamilovi, který se za svůj aktivismus ve prospěch menšiny Krymských Tatarů dočkal vězení a vyhoštění na Sibiř.

Foto: (c) Franz Kafka Museum 2021

Franz Kafka

V ukrajinsko-německo-českém filmu Redakce režiséra Romana Bondarchuka novinář pátrá po uneseném muži na Ukrajině. Film dostal částku 2,5 milionu.

Z dokumentů získalo podporu třeba Putinovo hřiště režiséra Konrada Szolajského, polsko-česko-norsko-německý investigativní snímek zkoumající pozadí skrytých operací ruských tajných služeb na území Polska, ČR, Bulharska nebo Ukrajiny. Fakír Romana Ďuriše je portrétem propuštěného vězně Dalibora, který se pokouší prorazit začarovaný kruh bezdomovectví a kriminality prací v magickém světě cirkusu.

Podpořen byl i krátký film Kafka in Love režisérky Zane Oborenko o lásce, její nemožnosti a osamělosti. Byl inspirován dopisy, které si Franz Kafka vyměňoval s novinářkou a překladatelkou Milenou Jesenskou.

Reklama

Výběr článků

Načítám