Hlavní obsah

Startuje Famufest, filmy nabízí v Karlíně i on-line

Novinky, Stanislav Dvořák

Spojením on-line programu s tím fyzickým začíná 20. května odložený studentský filmový festival Famufest. Původní termín překazila pandemie.

Foto: Famufest

Kasárna Karlín

Článek

Festival kombinuje projekce v kině Kasáren Karlín s online programem. „Letošní ročník se musel přizpůsobit aktuálním, byť doznívajícím vládním omezením. Ta nyní alespoň dovolují kinoprojekce s maximálně 100 účastníky, za dodržení přísných hygienických opatření. Toho organizátoři využili při plánování alternativního řešení po původním zrušeném březnovém termínu,” vysvětlil  za pořadatele Kryštof David.

„Podařilo se nám domluvit s Kasárny Karlín, které nám poskytly svůj multifunkční kinosál. Ten, na rozdíl od sálů v kinech s pevnými sedačkami, umožňuje uzpůsobit rozesazení a kapacitu na míru vládním nařízením. Prostorný vnitroblok zároveň umožní, aby se na čerstvém vzduchu, v příjemném prostředí a bezpečí, mohli návštěvníci setkat a užít si společné chvíle mimo projekce,” uvedl Daniel Bleha, vedoucí produkce.

Kasárna Karlín je kulturní zařízení, kde spolek Pražské centrum otevřel bar, kavárnu, letní i vnitřní kino, volejbalové hřiště i saunu. V areálu je několik set míst k sezení. Nachází se zde i funkční sochy od významných českých sochařů (Františka Skály, Čestmíra Sušky a Josefíny Jonášové).

Festival začíná ve středu v 18 hodin. Po zahajovacím videu, ve kterém účinkují moderátoři letošního ročníku, studenti herectví Antonie Formanová a Matěj Šumbera, bude následovat projekce jednoho z deseti filmových bloků, na které mohou návštěvníci v průběhu 5 dní zajít. Tedy za předpokladu, že si stihli včas pořídit vstupenky. Ty byly totiž vzhledem k omezené kapacitě během pár hodin beznadějně vyprodané.

„Ti, kteří si vstupenky zakoupit nestihli, a přesto by rádi filmy viděli, nemusí smutnit. Famufest nabídne i bohatý online program, který zahrnuje také online filmotéku. Po projekci v kině budou filmy dočasně zveřejněny na webových stránkách festivalu, vždy na 24 hodin od půlnoci do půlnoci. Každý den, od čtvrtka do pondělí, bude tedy možné sledovat 2 bloky online,” sdělil David.

„Budu mít radost, když se lidé adaptují na hybridní systém festivalu, který se nám podařilo dát dohromady. Možná to bude do budoucna ta správná cesta, jak k festivalům přistupovat, a hlavně tímto způsobem můžeme festival přiblížit i těm, kteří se jej nemohou fyzicky zúčastnit,” dodala ředitelka letošního ročníku festivalu Beata Mrazíková. Studentské snímky bude dále možné vidět, mimo projekce v Kasárnech Karlín, také v dalších měsících v rámci festivalových ozvěn ve vybraných městech.

Více na www.famufest.cz.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám