Hlavní obsah

Memoáry „toxického” Woodyho Allena nečekaně vyšly

Novinky, Stanislav Dvořák

Memoáry režiséra, scenáristy a herce Woodyho Allena tento týden vyšly, přestože se dlouho zdálo, že se jich nakladatelé bojí. Allen je desítky let obviňován ze sexuálního obtěžování adoptivní dcery, ale nebylo mu nic prokázáno.

Foto: Profimedia.cz

Woody Allen

Článek

Bez velkého humbuku knihu Apropos of Nothing vydalo nakladatelství Arcade Publishing.

„V těcho podivných časech, kdy je pravda odmítána jako fake news, my jako vydavatelé raději dáme prostor k vyjádření uznávanému umělci, než abychom se skláněli před těmi, kteří ho chtějí umlčet,” uvedla editorka Jeannette Seaverová.

Memoáry se věnují jeho dětství v New Yorku, vztahům s přáteli, lásce k Diane Keatonové i vztahu s Miou Farrowovou a obviněním z obtěžování adoptivní dcery Dylan. Samozřejmě vzpomíná také na filmy.

RECENZE: Woody Allen vylezl z trezoru. Vtip a lehkost tam neztratil

Kultura

Podle vydavatele je kniha „upřímná” a „vyčerpávající”.

Různá nakladatelství si ji dva roky předávala jako horký brambor. Proti vydání  dokonce demonstrovali američtí zaměstnanci nakladatelství Hachette Book Group.

Adoptivní dcera Dylan pak demonstrantům na twitterovém účtu poděkovala. „Jsem neuvěřitelně ohromená a vděčná za solidaritu, kterou dnes ukázali zaměstnanci  @HachetteUS a @littlebrown. Z hloubi svého srdce děkuju,” uvedla.

Proti Woodymu Allenovi demonstrovali zaměstnanci nakladatelství

Film

Woody Allen se stal v Americe kvůli obviněním toxickou osobou. Někteří herci začali vracet honoráře za jeho filmy a snímek Deštivý den v New Yorku dva roky nikdo nechtěl uvést. Distributor Lucky Red pak situaci vyřešil tím, že snímek uvedl alespoň v Evropě. Stejně tak většina firem nechtěla vydávat jeho memoáry.

Nedávno ale v zahraničních médiích proběhla zpráva, že o vydání mají zájem ve Francii.

Reklama

Výběr článků

Načítám